Tesla verkocht aandelen terwijl het wist van fataal Autopilot-ongeluk

Tesla verkocht aandelen terwijl het wist van fataal Autopilot-ongeluk

06-07-2016 13:12 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Tesla en Elon Musk hebben in mei aandelen Tesla verkocht, terwijl ze toen al wisten van het dodelijke ongeval met een zelfrijdende Tesla.

Op 18 mei deed Tesla een aandelenemissie waarmee ruim 2 miljard dollar werd opgehaald. Dat was elf dagen nadat Joshua Brown in Florida om het leven kwam bij een ongeluk met zijn Tesla S. De bestuurder van de auto had op het moment van de botsing met een invoegende vrachtwagen de Autopilot-functie aanstaan.

Tesla deelde de informatie over het ongeval op 16 mei wel met de Amerikaanse verkeersautoriteit de NHTSA, maar vond het niet nodig geïnteresseerde beleggers te informeren. De NHTSA maakte het ongeluk pas op vrijdag 30 juni bekend. Op de ochtend van de bekendmaking daalde het aandeel Tesla, terwijl de meeste andere aandelen op dat moment wel stegen. Later die dag krabbelde Tesla weer op - het aandeel eindigde hoger dan de slotkoers van donderdag.

Dat laatste bewijst volgens Elon Musk dat het nieuws over het ongeval niet van belang is voor de waarde van Tesla, zo laat hij weten aan Fortune. Volgens Musk zouden er wereldwijd veel minder verkeersdoden vallen als iedereen gebruik zou maken van de Tesla-autopilot. De Nederlandse Vereniging Effectenbezitters (VEB) meent dat Tesla de informatie wel had moeten delen. "De wet is er duidelijk over: zodra er informatie bestaat die invloed kan hebben op de koers dien je dat te melden", zegt Paul Coenen van de VEB tegen BNR.

Autopilot 2.0

Binnenkort brengt Tesla volgens TechnoBuffalo versie 2.0 van Autopilot uit. De nieuwe versie kan stopborden en verkeerslichten herkennen: de auto stopt dan automatisch bij een rood licht, terwijl het voertuig bij groen weer optrekt.