Tesla wil je zelfrijdende auto's laten verhuren

Tesla wil je zelfrijdende auto's laten verhuren

21-07-2016 08:47 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Elon Musk onthult een plan voor volledig zelfrijdende Tesla's die via een app makkelijk zijn te verhuren. Ook werkt Tesla aan een elektrische vrachtwagen en bus.

Een zelfrijdende auto die met een druk op de knop naar je toe komt rijden, en waarmee je geld kan verdienen als je hem niet nodig hebt. Dat plan onthulde Tesla-ceo Elon Musk vanochtend in een blogpost. De toekomstige autonome Tesla is door eigenaren via een app te delen of verhuren.

De mogelijkheid om zo aan de auto te verdienen moet de aanschaf van de zelfrijdende Tesla betaalbaar maken. Tesla wil ook zelf autonoom rijdende auto's gaan verhuren in sommige regio's. Ford en GM hebben overigens vergelijkbare plannen rond het delen van auto's. Musk doet geen uitspraken over wanneer hij denkt dat de volledige zelfrijdende Tesla de weg op kan. Dit is mede afhankelijk van goedkeuring door overheden. "Zelfs als de software veel beter presenteert dan de gemiddelde automobilist, dan zal het nog lang duren voordat echte zelfrijdende auto's worden toegestaan." 

Vrachtwagen en bus

Tesla werkt volgens Musk ook aan een elektrische vrachtwagen, genaamd Tesla Semi, en een zelfrijdende stadsbus. De vrachtwagen moet vrachtvervoer goedkoper en veiliger maken. De bus wordt kleiner dan normale bussen en gebruikt de ruimte voor zitplaatsen efficiënter. Het rijgedrag van de bus moet meer lijken op die van auto's.

Musk verdedigt ook opnieuw de omstreden autopilot-functie in Tesla's. Hij noemt de functie veiliger dan wanneer een persoon zelf aan het stuur zit. "Het uitstellen van deze functie uit angst voor slechte publiciteit zou moreel gezien verwerpelijk zijn", aldus de Tesla-ceo. De autopilot-functie krijgt veel kritiek na enkele recente ongelukken. Tesla lag ook onder vuur omdat het in mei aandelen verkocht terwijl het wist van een fataal ongeluk van een Tesla-rijder die de autopilot-functie aan had staan.