Tesla wil miljard dollar ophalen voor productie Model 3

Tesla wil miljard dollar ophalen voor productie Model 3

16-03-2017 10:32 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Tesla-ceo Elon Musk wil ruim een miljard dollar ophalen bij investeerders om de productie van de Model 3 te kunnen opvoeren.

Tesla wil volgend jaar een half miljoen auto's produceren: zes keer zoveel als vorig jaar. Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de Model 3, zijn nieuwe elektrische auto waarvan de productie over vier maanden begint.

Na de aankondiging van de Model 3 schreven zich bijna 400.000 mensen in voor de nieuwe auto. Die grote belangstelling is vermoedelijk het gevolg van de voor Tesla-begrippen lage prijs van de Model 3. De instapprijs van dit nieuwe model bedraagt 35.000 dollar.

Om productiecapaciteit uit te breiden wil het bedrijf nu ruim een miljard dollar ophalen bij investeerders. Een kwart van dat bedrag moet komen uit de uitgifte van nieuwe aandelen, de rest wil ceo Elon Musk binnenhalen via leningen. Musk koopt zelf voor 25 miljoen dollar nieuwe aandelen in.

Sinds Tesla in 2010 naar de beurs ging, heeft het bedrijf bij verschillende investeringsrondes in totaal ongeveer 6 miljard dollar opgehaald. Vorig jaar leed de autofabrikant een verlies van 666 miljoen dollar bij een omzet van ongeveer 7 miljard dollar.