'Tesla wil recycling accu's verbeteren'

'Tesla wil recycling accu's verbeteren'

05-05-2017 07:24 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Tesla lijkt investeerder te zijn in een bedrijf dat oude accu's slim recyclet. Nog een bezwaar tegen elektrisch rijden van de wereld.

Tesla bouwde niet alleen de eerste écht aantrekkelijke elektrische auto. Met het supercharger-netwerk is het ook mogelijk om over lange afstanden snel en comfortabel elektrisch te rijden. Met de Gigafactories zorgt Tesla er zelfstandig voor dat de prijs per accucel significant kan dalen en als bonus worden er ook nog allerhande zonnepanelen op de markt gebracht die mooier integreren op gebouwen. Zoals zonnecellen in de vorm van een dakpan.

De argumenten tegen elektrisch rijden - geen infrastructuur, te duur of de energie die er in gaat is niet schoon - zijn zo alle drie vakkundig van tafel geveegd. Maar dan hebben we nog de gouwe ouwe: al die ouwe accu's zijn ontzettend vervuilend. Nu zijn accu's met een teruggelopen capaciteit nog prima lange tijd bruikbaar als thuisaccu of voor de opslag van wind- en zonne energie op piekmomenten, maar als een batterij echt helemaal morsdood is, is het knap ingewikkeld om de accu's goed te recyclen. 

Het lijkt er op dat Tesla met dit minder sexy probleem achter de schermen stiekem bezig is. De CTO en hoofd special projects worden namelijk beide genoemd in een document over een bedrijf genaamd Redwood Materials. Dat bedrijf is gespecialiseerd in 'geavanceerde technieken en processen voor het recylen van materialen'. De Tesla-managers zijn er als executive officers aan de slag. Een onbekende partij pompte ook 2 miljoen dollar in het bedrijf vorige maand. De kans dat Tesla gelieerd is aan Redwood lijkt dus groot.

In 2020 zou Tesla een miljoen auto's per jaar moeten verkopen en met de nodige vertraging zal dan langzaam maar zeker ook het recyclen van accu's een steeds grotere bezigheid worden. Redwood zou de club kunnen zijn die daar voor ingeschakeld wordt.