Tesla's zelfrijdende upgrade kost ruim 11.000 euro

Tesla's zelfrijdende upgrade kost ruim 11.000 euro

21-10-2016 09:51 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De prijs van Tesla's hardware-upgrades waarmee de huidige auto's zelfrijdend kunnen worden is bekend: bij elkaar meer dan 11 duizend euro.

De hardware bereidt huidige Tesla’s voor op zelfrijdende software die pas over een aantal jaar klaar voor gebruik is. Zodra er groen licht is van toezichthouders. Maar Tesla wil dat zoveel mogelijk van zijn auto’s dan direct autonoom kunnen rijden, dus wordt de hardware nu al aangeboden. Voor die verbeterde Autopilot betalen klanten 6.700 of 6.800 euro, afhankelijk van of ze een Model S of een Model X nemen. Maar dan is de Tesla nog niet helemaal zelfrijdend.

Met de Autopilot-upgrade heeft de auto niet één maar vier camera’s en twaalf sensoren die in de omgeving in 360 graden scannen, met een bijna twee keer groter bereik dan de vorige hardware. Ook de boordcomputer is veel krachtiger. Daardoor kan de Autopilot zelfstandig de snelheid aanpassen aan de verkeersomstandigheden, van rijstrook wisselen, de snelweg verlaten en parkeren in garages en op parkeerplaatsen.

Door die verbeterde Autopilot te kopen, is de Tesla ook geschikt voor een nog te verschijnen zelfrijdende functie. Die kost nog eens 4.500 euro, en doet volgens Tesla precies wat de naam al zegt: helemaal zelfstandig rijden, zonder enige tussenkomst van de chauffeur. Tesla-ceo Elon Musk verwacht dat de technologie binnen twee à drie jaar zo ver is, experts denken eerder aan vijf à tien jaar. De beschikbaarheid van de functie zal per gebied verschillen, aangezien de wet erop moet worden aangepast.