Test internetstemmen verkiezingen pas begin volgend jaar

Test internetstemmen verkiezingen pas begin volgend jaar

01-12-2016 15:03 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een test met internetstemmen door Nederlanders in het buitenland uitgesteld.

Vermoedelijk vindt de test nu half januari plaats. Aanvankelijk was het de bedoeling om de test eind dit jaar uit te voeren. "Er zijn nog wat juridische en technische zaken niet afgerond", verklaart een woordvoerder van het ministerie de vertraging tegenover de NOS. Het gaat om gesimuleerde verkiezingen.

De test vindt plaats op verzoek van de Tweede Kamer. Het kabinet is tegen internetstemmen, omdat er volgens de regering te veel risico's kleven aan stemmen via internet en omdat deze vorm van stemmen te duur is.

Al in 2004 mogelijk

Bij de Europese verkiezingen van 2004 konden Nederlandse kiezers in het buitenland voor het eerst via internet stemmen. In totaal maakten 4871 mensen van deze mogelijkheid gebruik. De kosten per stem bedroegen enkele honderden euro's. Experts op het gebied van cryptografie en communicatiewetenschappen uitten destijds flinke kritiek. Zij wezen onder meer op de gevaren van hackaanvallen, de gebrekkige privacy voor kiezers en de oncontroleerbaarheid van de telling.