Test met afgifte oude apparaten aan PostNL maakt goede start

Test met afgifte oude apparaten aan PostNL maakt goede start

22-05-2017 06:36 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Recyclingsorganisatie Weee zamelt via pakketbezorgers van PostNL afgedankte apparatuur in. En dat blijkt succesvol.

Weee-directeur Reint Sekhuis zegt tegen NOS veel positieve reacties te krijgen. "Per route van zo'n 150 pakjes nemen we zes apparaten mee terug. Dat lijkt niet veel, maar als je het naar heel Nederland vertaalt, zijn dat drie tot vier miljoen apparaten per jaar."

De proef liep de afgelopen tijd in delen van Groningen, Dordrecht en in de binnenstad van Amsterdam. Eind dit jaar bekijkt Weee samen met PostNL en brancheorganisatie Thuiswinkel.org of de inzameling landelijk kan gaan verlopen. Ook is Weee met andere bezorgers over de mogelijkheden in gesprek.

Door afgedankte apparaten in te zamelen, kunnen ze worden gerecycled en hergebruikt. Vooral kleine elektronica belandt op zolder of in de vuilnisbak. Slechts een derde van alle afgedankte apparaten wordt ingezameld. Als mensen hun elektronica weggooien, kan dat schadelijk zijn voor het milieu. "Er zitten vaak nog batterijen in", zegt Sekhuis. "Daarnaast bevatten ze zware materialen."

Europese regels eisen dat 45 procent van alle elektronische apparaten worden ingezameld. Dat moet vanaf 2019 zelfs 65 procent zijn. Door ze aan bezorgers mee te geven, wordt de drempel voor inzameling later, hoopt Weee. Van de apparatuur die wordt meegegeven, komt vijf tot tien procent in de kringloopwinkel, waar ze opnieuw verkocht worden. De rest wordt gerecycled. Bedrijven halen de vervuilende materialen eruit en verwerken de rest tot bruikbaar materiaal. Tien procent van alles komt in verbrandingsovens terecht.