Testrace zelfrijdende auto's eindigt in crash

Testrace zelfrijdende auto's eindigt in crash

19-02-2017 11:50 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Tijdens een testrace van zelfrijdende auto's in Buenos Aires in Argentinië is één van de zelfrijdende auto's gecrasht.

De Roborace is een autorace tussen zelfrijdende auto's die in 2015 in het leven werd geroepen, maar nog steeds in ontwikkeling is.  De eerste echte Roborace met de zogeheten DevBot-auto's die op een circuit tegen elkaar racen moet nog plaatsvinden, maar rond de elektrische Formule E ePrix in Buenos Aires afgelopen weekend scheurden twee DevBots al over het circuit. Dat gebeurde met voor dit soort races bescheiden topsnelheden van zo'n 185 km/u.

Hoewel de organisatoren het de eerste race tussen zelfrijdende auto's noemden, was het meer een test. De twee DevBots die over het circuit reden zijn nog prototypes. Hoe de uiteindelijke DevBots eruit zullen zien, is nog niet bekend. De huidige prototypes zijn nog zo ontworpen dat een menselijke bestuurder kan meerijden. 

De race verliep voor een van de twee auto's niet goed, want hij bleek zelfcrashend te zijn. De auto ging te hard een bocht in en raakte de barrières. De organisatoren tweetten: "Devbot 2 had een race-incident tijdens het verkennen van de grenzen van kunstmatige intelligentie, waardoor Devbot 1 de winnaar werd. Er zijn geen bestuurders gewond geraakt."

Hardware gelijk, alleen software aanpassen

Als Roborace verder ontwikkeld is, dan zullen meerdere teams tegen elkaar racen met Devbots waarvan de hardware identiek is. De teams zullen alleen de software die de auto zelfstandig laat racen mogen schrijven. Helaas ontbreekt een video van de totale race omdat dit slechts een test was. Je kunt echter wel de zesdelige documentaire Inside Roborace bekijken.