Tim Cook: 'Apple blijft investeren in augmented reality'

Tim Cook: 'Apple blijft investeren in augmented reality'

27-07-2016 07:01 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers meldde Apple-ceo Tim Cook dat het bedrijf hoog inzet op AR op de lange termijn.

Ook bij het bespreken van Apple's kwartaalcijfers met investeerders kwam Pokémon Go ter sprake. Niet gek, want de app doet het uitstekend in de App Store. Nooit eerder werd een app in zijn eerste week online zo vaak gedownload als Pokémon Go, bracht Apple eerder al naar buiten. Een record voor ontwikkelaar Niantic én Apple.

"Augmented reality kan geweldig zijn", zei Tim Cook. "We investeren hier veel in en dat blijven we doen. Met AR zijn mooie dingen mogelijk voor klanten, maar er ligt ook een grote commerciële kans die we moeten pakken." Volgens Cook moet Apple vooral zorgen dat zijn producten goed blijven samenwerken met creaties van ontwikkelaars, zoals Pokémon (uitgesproken door Cook als Pokéman). "Dat is waarom je zoveel iPhones in het wild ziet op jacht naar Pokémon."

In het verleden kwamen al vaker geruchten naar buiten dat Apple met een geheim team werkte aan augmented reality en virtual reality. Het bedrijf zou bekijken hoe zij die technologie in de toekomst kunnen gebruiken. Ook zijn er verschillende bedrijven overgenomen die zich op dat veld bewegen, zoals Metaio, Faceshift en Flyby Media. Voorlopig zijn er echter geen aanwijzingen voor een eigen VR- of AR-headset van Apple.

Verkopen gedaald

De winst, omzet en de verkoop van iPhones daalden het afgelopen kwartaal opnieuw, maar de kwartaalcijfers vielen mee. Waar er in hetzelfde kwartaal een jaar geleden nog 48 miljoen iPhones werden verkocht, waren dat er nu ruim 40 miljoen. Precieze verkoopcijfers van de nieuwe, kleinere iPhone SE zijn er niet, maar Tim Cook noemt de lancering van het toestel 'zeer succesvol'.

Naast de iPhone deden ook de iPad en Mac het in de afgelopen drie maanden minder goed dan in dezelfde periode in 2015. Apple verkocht bijna 10 miljoen iPads tegenover 10,9 miljoen exemplaren een jaar eerder. Er werden 4,3 miljoen Macs verkocht, een daling van 11 procent. Over de Apple Watch zijn wederom geen cijfers verschenen - analistenbureau IDC claimde vorige week nog dat de verkoop daarvan inmiddels is gehalveerd ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

'Dieptepunt achter de rug'

Financieel topman Luca Maestri denkt dat het dieptepunt achter de rug is. De totale omzet liep terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar en de nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar. "Maar het juni-kwartaal was beter dan we negentig dagen geleden hadden gedacht", zegt Maestri. De verwachting is dat de omzet in het lopende kwartaal stijgt naar 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar.

Dat moet onder meer ten verdienste zijn van de iPhone 7. Daarbij is wel de vraag hoe vernieuwend die zal zijn, want afgezien van wat kleine tweaks in de behuizing en een snellere chip, zou de telefoon niet wereldschokkend beter zijn dan de iPhone 6S. Wel is het mogelijk tijd voor veel iPhone 6-gebruikers om op te waarderen naar het nieuwe model. In de komende maanden wordt naast een nieuwe iPhone ook verwacht dat Apple een nieuwe Watch en Macbook Pro aankondigt.