Toch geen Hyperloop One-baan in Nederland

Toch geen Hyperloop One-baan in Nederland

15-09-2017 15:51 Laatste update: 26-04-2018 17:41

Nederland dingt niet langer mee als testland voor het eerste traject van Hyperloop One.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaf in juli nog een gepassioneerd betoog tijdens een presentatie van Hyperloop One. Ze wilde graag dat het bedrijf zijn razendsnelle hyperloop-trein in Nederland zou testen. Maar helaas: Nederland zit niet meer bij de mogelijke Europese winnaars.

Van de negen potentiële trajecten in Europa zijn er nog maar twee overgebleven. Beide in het Verenigd Koninkrijk: van Londen naar Edinburgh en van Glasgow naar Liverpool. Maar ook routes in de VS, Canada, Mexico en India dingen nog mee. In totaal overweegt Hyperloop One nog tien routes.

Hoewel die routes allemaal als winnaar van de Hyperloop One Global Challenge gelden, is het nog niet zeker of de routes er wel echt komen. De routes werden nu nog vooral beoordeeld op de meerwaarde ten opzichte van huidig vervoer. Of de omstandigheden van de gekozen routes zich voor de aanleg van een Hyperloop-traject lenen, moet nog blijken.

Razendsnelle trein

Hyperloop One is één van de partijen die aan een Hyperloop-trein werkt. De technologie werd bedacht door Tesla-ceo Elon Musk, maar iedereen die dat wil mag ermee aan de slag. Simpel gezegd komt de techniek neer op treinen die door een bijna-vacuüm buis rijden en door het gebrek aan luchtweerstand snelheden van 1200 kilometer per uur zouden kunnen bereiken.

Het Nederlandse Hyperloop One-traject was een voorstel van middelbare scholieren uit Alphen aan de Rijn. Zij zagen een rond traject van 428 kilometer voor zich, waarin de trein in 41 minuten van Amsterdam via Lelystad, Arnhem, Den Bosch, Eindhoven en Rotterdam weer bij Amsterdam zou uitkomen.

Elon Musk

Elon Musk tweette onlangs dat hij mondelinge toestemming zou hebben gekregen voor de bouw van een hyperloop tussen New York en Washington DC. Hij gaf daarbij aan dat er nog 'veel werk' te verrichten is om 'formele goedkeuring' te ontvangen.

Naast de verbinding tussen de hoofdstad en The Big Apple, met tussenstops in Philadelphia en Baltimore, zei Musk tegelijkertijd te werken aan een hyperlooplijn in Los Angeles. Daarna moeten een connectie met San Francisco en een ring in Texas volgen.

Een team van de TU Delft won begin dit jaar de Hyperloop-wedstrijd van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX. Daar deden we verslag van op het Bright YouTube-kanaal:


Volg het Bright YouTube-kanaal