TomTom doet 't goed: waar verdient het aan?

TomTom doet 't goed: waar verdient het aan?

09-02-2016 11:52 Laatste update: 27-04-2018 09:10

TomTom behaalde voor het eerst in 5 jaar weer een hogere omzet. Waar komt dat geld vandaan?

Het bedrijf dat groot werd met navigatiekastjes haalt nog steeds ruim 60 procent van de omzet uit de consumentenmarkt. De dalende vraag naar kastjes voor in de auto wordt tegenwoordig gecompenseerd met nieuwe consumentenproducten, zoals de succesvolle sporthorloges en actiecamera's, waarop meer marge zit. De overige inkomstenbronnen anno 2016 zijn kaartdata, productlicenties en dienstverlening op het gebied van wagenparkbeheer.

Sporthorloges

De vraag naar sporthorloges nam vorig jaar flink toe: het bedrijf verkocht 600.000 gps-horloges in 2015. Dat vangt de daling in de verkoop van navigatiekastjes op. Die daalde over het hele jaar met zo'n 10 procent naar 4 miljoen stuks. Wel vlakt deze daling wat af, het laatste kwartaal met 5 procent.

Met name de specialisatie van sport tracking is verstandig geweest, zegt CEO Harold Goddijn tegen RTL Z. "Het is een drukke markt, maar er zijn veel verschillende producten. Ons gps-horloge is niet echt een smartwatch, maar meer voor mensen die bezig zijn met sport en dat in de gaten willen houden. De lange batterijduur en prima website wordt gewaardeerd."

Auto-industrie

De sterkste groei wordt geboekt bij de verkoop van productlicenties op navigatiesoftware. De absolute uitschieter is de omzet uit contracten met autofabrikanten waar TomTom software inbouwt, zoals Renault en Mazda.

TomTom heeft de afgelopen jaren veel contracten afgesloten, waarvan we de inkomsten pas sinds het afgelopen kwartaal terugzien in de cijfers, verklaart Goddijn. Dit heeft te maken met de onderlinge afspraken die zijn gemaakt bij het afsluiten van deze vaak langdurige contracten. Na drie magere jaren kunnen nu de vruchten dus worden geplukt. 

Licenties

Het navigatiebedrijf levert daarnaast al jaren kaartgegevens aan grote spelers. Wat te denken van Apple en Uber? De iPhonemaker uit Cupertino neemt als sinds iOS 6 (2012) kaartdata af van TomTom, net als verkeersinformatie over files, wegwerkzaamheden en ongelukken op de weg.

Een soortgelijke overeenkomst met Uber werd gesloten in november. En dit jaar kwam daar ook de overheid als klant bij: Rijkswaterstaat gebruikt TomToms verkeersdata — samen met data van Simacan ​— voor meer inzicht in verkeersstromen. 

Telecommunicatie

Dan tot slot de afdeling Telematics, die jaar op jaar blijft groeien. TomTom is namelijk succesvol met wagenparkbeheer voor zakelijke klanten. Bedrijven kunnen hierbij hun wagenparkkosten omlaag brengen met behulp van een voertuigbeheer- en communicatiesysteem. Dit  systeem voor bijvoorbeeld transportbedrijven berekent ook automatisch de CO2-uitstoot op basis van de geregistreerde kilometers en het brandstofverbruik van de voertuigen.