Truc met gezichtsveld voorkomt VR-misselijkheid

Truc met gezichtsveld voorkomt VR-misselijkheid

17-06-2016 23:22 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Uit onderzoek zou blijken dat een simpel technisch trucje de misselijkheid die mensen in virtual reality ervaren kan verminderen.

Ik weet nog dat ik tijdens een Bright Night de eerste developerversie van de Oculus Rift-bril mocht proberen. Ik had hem nog niet op of ik viel al om, omdat de virtuele wereld om me heen duizelde. Als ik die bril nog een minuut langer op had gehouden, dan had het publiek 's wereld eerste live 'uitbraakparty' meegemaakt.

Ondertussen hebben de ontwikkelaars van VR-brillen de technologie dusdanig kunnen verbeteren dat de meeste mensen er niet meer misselijk van worden. Maar er blijft een groep mensen met gevoelige evenwichtsorganen die toch nog misselijk worden van VR-ervaringen.

Gezichtsveld verkleinen helpt

Wellicht is er nu ook voor hen licht aan het einde van die donkere, misselijk makende tunnel. Onderzoekers aan de Columbia-universiteit ontdekten dat als het gezichtsveld in de bril subtiel wordt verkleind, gevoelige gebruikers een stuk minder last hadden van de VR-bijverschijnselen. De truc is om het doorgaans enigszins rechthoekig beeld in de bril tijdens bewegingen te verkleinen naar een ronde vorm. Zodra de VR-brildrager stopt met het bewegen van zijn hoofd zal het gezichtsveld weer verruimen naar de rechthoekig vorm.

Dertig vrijwilligers hebben de techniek met positieve resultaten geprobeerd. Een van de onderzoekers, Professor Steven Feiner, is zelf uiterst gevoelig voor de VR-ziekte waarvan mensen gaan zweten, vermoeidheid en desoriëntatie ervaren en misselijk worden. Hij zegt dat VR het potentieel heeft om totaal te veranderen hoe wij omgaan met onze wereld om ons heen. Als VR daadwerkelijk een grote impact gaat hebben, dan is het van groot belang dat iedereen het comfortabel kan beleven.