Trump heeft groter leger Twitterbots dan Clinton

Trump heeft groter leger Twitterbots dan Clinton

18-10-2016 08:44 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De kampen van Trump en Clinten gebruiken massaal bots die positieve berichten over hen plaatsen op Twitter tijdens tv-debatten.

Beide presidentskandidaten waren tijdens het verkiezingsdebat in september gezegend met een legertje bots die hen zo trending mogelijk probeerden te maken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Er is (nog) geen aanwijzing dat de campagneteams achter de bots zitten.

Die van Trump werkten alleen wat harder, signaleert The Next Web. Meer dan een half miljoen pro-Donald tweets slingerden ze de ether in die avond en de vier dagen daarna. Ten opzichte van 137.000 tweets van blije Hillary-bots. Een derde van alle pro-Trumptweets blijken daarmee van bots te komen. Volgens de BBC had de Republikein overigens ook zonder bot-manipulatie de populariteitswedstrijd op Twitter gewonnen. 

200 tweets op een avond

Wie ’s avonds het debat (vooral) via Twitter volgde is behoorlijk in het ootje genomen: meer dan één op de vijf tweets over het debat kwamen van een bot. Een moderne manier van kiezersmanipulatie. De bot-accounts werden door onderzoekers herkend aan specifieke hashtags en het schrikbarend aantal tweets per acccount: 200 tweets op de avond en de vier dagen daarna. Helemaal uitsluiten dat er toch hele enthousiaste Donald- of Hillary-fans tussen zaten, kunnen de onderzoekers overigens niet.