'Trump liet DDoS-aanvallen op Noord-Korea uitvoeren'

'Trump liet DDoS-aanvallen op Noord-Korea uitvoeren'

02-10-2017 11:49 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Noord-Korea is door de VS bestookt met DDoS-aanvallen. Noord-Koreaanse hackers konden daardoor nauwelijks nog online.

Dat meldt The Washington Post op basis van bronnen binnen de Trump-regering. De internetverbinding van Noord-Korea gaat via China, en de servers die deze internetverbinding faciliteren werden door de Amerikanen naar verluidt overspoeld met DDoS-aanvallen. Het internet, dat in Noord-Korea enkel voor de overheid, elite en sommige universiteiten beschikbaar is, was daardoor voor een tijd nauwelijks te gebruiken.

Het doel van de DDoS-aanvallen was om te storen, niet om iets daadwerkelijk kapot te maken, stelt een Amerikaanse ambtenaar tegen de krant: "Noord-Korea heeft zich schuldig gemaakt aan cyberaanvallen en we nemen passende maatregelen om onze netwerken en systemen te beschermen."

Russische verbinding

In een reactie op de aanvallen heeft Noord-Korea een nieuwe internetverbinding via Rusland ingesteld, zo bericht 38North, een betrouwbare website die schrijft over Noord-Korea. De Russische internetverbinding wordt geregeld door TransTelekom, één van de grootste telecommunicatiebedrijven van het land. De verbinding gaat waarschijnlijk via een glasvezelkabel, stelt 38North. Deze kabel zou vanuit Noord-Korea naar Vladivostok​ gaan. Door de extra kabel is Noord-Korea niet meer afhankelijk van China om verbinding te maken met het internet. 

Sony en Wannacry

De laatste jaren wordt Noord-Korea vaker gekoppeld aan grote hacks of het verspreiden van malware. Zo wordt Noord-Korea verdacht van het hacken van Sony, vanwege de film The Interview. In deze komedie maakt de Amerikaanse inlichtingendienst CIA plannen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden.

Ook stellen verschillende beveiligingsexperts dat Noord-Korea achter de verspreiding van de Wannacry-ransomware zit, die aan het begin van dit jaar honderdduizenden slachtoffers maakte. 

Lees ook:

Noord-Koreaanse hackers maken jacht op bitcoins

'Noord-Korea zit achter Wannacry-ransomware'