Trump: sites over klimaatverandering moeten offline

Trump: sites over klimaatverandering moeten offline

25-01-2017 15:36 Laatste update: 26-04-2018 23:53

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse Milieuagentschap (EPA) bevolen om zijn site over klimaatverandering offline te halen.

Daardoor dreigt veel wetenschappelijk werk verloren te gaan, zeggen medewerkers tegen Reuters. De bevelen om de pagina offline te halen komen van het Witte Huis, en zijn naar verschillende overheidsagentschappen gestuurd die iets met het klimaat of het milieu te maken hebben. De website van het EPA zou vandaag al offline gehaald kunnen worden.

Op de website staan veel links naar wetenschappelijk onderzoek over klimaatverandering, maar ook gedetailleerde data over de uitstoot van broeikasgassen. Medewerkers van het EPA zeggen tegen Reuters dat er nu druk gewerkt wordt om die informatie 'te redden'.

Backups op Europese servers

Een aantal klimaatwetenschappers en hackers zagen dit al aankomen, en waren tijdens de inauguratie van Trump druk bezig met het downloaden van de informatie om het vervolgens op te slaan op Europese servers. Het Witte Huis ging overigens verder dan het dreigement, medewerkers van het EPA werd ook verboden om met de pers te praten of zelf te communiceren via bijvoorbeeld sociale media. Op het Twitteraccount van het EPA is het al sinds afgelopen donderdag stil.

Donald Trump staat bekend als een klimaatscepticus omdat hij klimaatverandering in het verleden een 'hoax' heeft genoemd. Op de website van het Witte Huis is de pagina over klimaatverandering al offline gehaald, en met zijn beleid wil hij fossiele brandstoffen in de Verenigde Staten opnieuw alle kansen geven. Gisteren kondigde hij bijvoorbeeld aan om een omstreden oliepijpleiding, ondanks veel protest, toch goed te keuren.