Turkije blokkeert Microsoft OneDrive en Dropbox

Turkije blokkeert Microsoft OneDrive en Dropbox

10-10-2016 06:59 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De Turkse overheid zou een aantal clouddiensten blokkeren om te zorgen dat mails van minister Berat Albayrak niet verder uitlekken.

Turkije heeft afgelopen weekend verschillende clouddiensten geblokkeerd, schrijft Turkey Blocks. Het gaat om onder meer Dropbox, Microsofts OneDrive en de dienst GitHub. Google Drive zou ook even geblokkeerd zijn geweest, maar die was zondag weer online. Met deze maatregel wil de Turkse overheid voorkomen dat gelekte e-mails van de minister van Energie en Grondstoffen, Beray Albayrak (de schoonzoon van de Turkse president Erdogan), verder verspreid worden.

Hackersgroep Redhack verspreidde een lek van 17GB waarin 57.623 mails van Albayrak zouden zitten, gedateerd van april 2000 tot eind september van dit jaar. Volgens The Daily Dot, die de mails heeft kunnen bekijken, staan er berichten tussen die aantonen hoe Erdogan zijn machtspositie gebruikt om de media te beïnvloeden.

De diensten zijn bij de grootste internetaanbieders van Turkije geblokkeerd, via enkele kleinere aanbieders zijn ze nog wel te benaderen. Miljoenen mensen zouden last hebben van de blokkade. Waarom Google Drive inmiddels weer werkt, is onduidelijk.

Vaker internetblokkades in Turkije

Het is niet de eerste keer dat Turkije online diensten blokkeert voor gebruikers. In juli werd WikiLeaks geblokkeerd nadat er een aantal mails van een Turkse politieke partij waren gelekt. In maart waren Twitter en Facebook onbereikbaar nadat er een auto explodeerde in Ankara.