Turkse hackers kapen bekende Twitter-accounts

Turkse hackers kapen bekende Twitter-accounts

15-03-2017 12:44 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Via de Twitter-accounts van onder meer Amnesty International en Donald Duck verspreiden Turkse hackers anti-Nederlandse propaganda.

De gekaapte accounts verspreiden tweets waarin Nederland en Duitsland nazilanden worden genoemd. Er wordt doorgelinkt naar een YouTube-video met een speech van de Turkse president Recep Erdogan.

In de begeleidende tekst wordt gewaarschuwd het geduld van Turkije niet op de proef te stellen. Het is een duidelijke verwijzing naar de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije over een toespraak die een Turkse minister hier zou komen geven. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft laten weten dat ze volledig achter de Nederlandse beslissing om de Turkse minister uit te zetten staat. 

TwitterCounter

De Turkse hackers gebruiken een slecht beveiligde Twitter-app, TwitterCounter, die toegang heeft tot accounts en statistieken over bijvoorbeeld je volgers bijhoudt. Door in de settings van Twitter de diensten te verwijderen die je niet vertrouwd kun je jouw account veiliger maken. Ook is het aan te raden gebruik te maken van tweefactor authenticatie, dat maakt je account moeilijker te kapen.