Tv voor vrije geesten

Tv voor vrije geesten

12-02-2017 12:28 Laatste update: 26-04-2018 23:53

Zondag startte de nieuwe VPRO-reisserie Made in Europe die onze culturele iconen laat zien.

Van Pussy Riot tot Lego. De nieuwe televisieserie Made in Europe laat de iconen van onze identiteit zien. In een tijd waarin Europa onder vuur ligt en de VS 'Made in America' predikt, gaat de serie op zoek naar het culturele DNA van ons werelddeel. We reizen kriskras door het Europa dat we kennen uit de films die we zien en de muziek waarnaar we luisteren. Een insteek die meteen aanspreekt en dicht bij ons eigen bed blijft. Verwacht dus geen voor de hand liggende Europese agendapunten als bureaucratie of financiële crisis, maar een kijk op vaak eeuwenoude iconen in relatie met het huidige Europa.

De presentatie is in handen van Dimitri Verhulst, schrijver van de prachtig geschreven tragikomedie De Helaasheid der dingen die verfilmd is als The Misfortunates. Eén van mijn favorieten, en ik verheug me nu al op zijn Vlaamse tongval en hopelijk bizarre kijk op de dingen. Met Verhulst als reisleider laat Made in Europe laat zich ook bekijken als een ode aan de vrije geest.

De wekelijkse documentaireserie Made in Europe is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Pieter Steinz. De eerste aflevering wordt zondag 12 februari om 20:15 uur uitgezonden bij de VPRO op NPO2. Met als thema Rebellie wordt het verband gezocht tussen Socrates, Pippi Langkous, Pussy Riot, punk en Jacques Brel. Zet aflevering 7 op 26 maart met als thema 'Vernieuwing' maar vast in je agenda.