Twitter bant schrijver wegens posten Olympisch gifje

Twitter bant schrijver wegens posten Olympisch gifje

25-08-2016 09:50 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Jim Weber (ruim 98.000 volgers) heeft een permanente ban gekregen van Twitter vanwege het plaatsen van een gifje van de Olympische Spelen.

"Uw account is permanent geschorst wegens inbreuk op Twitters auteursrechtenbeleid", luidt de eerste zin van een vijfregelig mailtje dat sportauteur en ondernemer Jim Weber van Twitter ontving. De reden: Weber had een gifje van turnster Aly Raisman, afkomstig van Reddit, overgenomen op Twitter.

"Ik had gelezen dat de IOC de pers verbood om gifjes te gebruiken, maar ik had niet het idee dat dat op mij van toepassing was", schrijft Weber op LinkedIn. "Het ergste wat er kon gebeuren was dat Twitter, zoals zo vaak bij dit soort situaties, het gifje van mijn account zou verwijderen, dacht ik. Boy, was I wrong."

'Teleurstellend van Twitter'

Al snel ontdekte Weber dat hij geschorst was. Niet lang daarna ontving hij een bericht van Twitter dat zijn tijdelijke schorsing zou worden omgezet in een permaban. "Ik begrijp dat Twitter het organisaties als het IOC naar de zin wil maken, aangezien het wil gaan inzetten op het live streamen van sport. Maar het is teleurstellend dat Twitter zo met de gebruikers omgaat die Twitter hebben gemaakt tot de bruisende gemeenschap die het vandaag de dag is."

Weber, wiens Twitter-account nog wel gewoon te bezoeken is, hekelt het gebrek aan menselijke interactie. Zijn tien mails aan Twitter Support met verzoeken om opheldering bleven onbeantwoord. In plaats daarvan ontving hij alleen standaardmails over zijn schorsing. Twitter zegt tegen journalisten dat het op de kwestie geen commentaar wil geven.

Update:

Inmiddels laat Jim Weber via Twitter weten dat zijn permanente ban weer is opgeheven.