Twitter knijpt trollen de keel dicht

Twitter knijpt trollen de keel dicht

16-02-2017 09:17 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Twitter beperkt het bereik van tweets die afkomstig zijn van gebruikers waarvan het sociale netwerk vermoedt dat ze zich schuldig maken aan onacceptabel gedrag.

Een nieuw protocol dat Twitter vorige week heeft geïntroduceerd, zorgt ervoor dat tweets van pestkoppen en trollen niet worden getoond aan mensen die hen niet volgen, meldt BuzzFeed. Als een misbruiker bijvoorbeeld iemand mentiont die hem niet volgt, dan ziet de gementionde gebruiker deze tweet niet. Ook retweets van een Twitteraar die zich misdraagt, komen niet in de tijdlijn van niet-volgers.

"We hebben mogelijk beledigend gedrag gedetecteerd via uw account", schrijft Twitter in e-mails die het bedrijf stuurt naar gebruikers die worden getroffen door de nieuwe maatregelen. In het bericht legt Twitter uit dat het graag een 'veiliger omgeving' wil creëren voor mensen om vrijelijk hun mening te uiten.

Aanval op vrijheid van meningsuiting

Met deze maatregel komt Twitter tegemoet aan de klachten van veel gebruikers die menen dat het sociale netwerk te weinig doet om wangedrag tegen te gaan. Het bestrijden van excessen was jarenlang een ondergeschoven kindje bij Twitter, dat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel had staan. De afgelopen jaren neemt het bedrijf echter steeds meer verantwoordelijkheid om misbruik van zijn netwerk tegen te gaan, bijvoorbeeld door accounts van trollen, spammers en sympathisanten van terroristische organisaties op grote schaal af te sluiten.

De nieuwe maatregelen vallen niet bij iedereen in de smaak. Zo beschouwt Drudge Report (dat in de jaren negentig de Monica Lewinsky-affaire naar buiten bracht) het nieuwe beleid als een aanval op de vrijheid van meningsuiting.