Uber betaalt 20 miljoen aan 'misleide chauffeurs'

Uber betaalt 20 miljoen aan 'misleide chauffeurs'

20-01-2017 09:52 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Taxi-app Uber treft een schikking met boze chauffeurs die zich misleid voelen. Uber zou hebben gelogen over hoeveel ze konden verdienen.

Door de schikking bekent Uber geen schuld, maar het is wel degelijk een teken dat het bedrijf zwicht voor de kritiek van de chauffeurs. De 20 miljoen dollar wordt verdeeld onder de chauffeurs die zich voelen misleid, zo meldt The Financial Times.

De ​Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) is namens de gedupeerde chauffeurs een rechtszaak tegen Uber gestart. Uber stelde in de media dat chauffeurs in New York en San Francisco respectievelijk zo'n 90.000 en 74.000 dollar per jaar verdienen. Volgens de FTC is het daadwerkelijke inkomen maar zo'n tweederde van deze bedragen.

Naast de vermeende leugens over de inkomsten zou Uber ook hebben gelogen over het gemak waarmee nieuwe chauffeurs via het bedrijf een auto konden leasen en huren. De FTC vindt dat Uber-chauffeurs juist veel te veel betalen voor het leasen of huren van een auto via Uber.

Veel ontevreden chauffeurs

Uber kampt in meer landen met ontevreden chauffeurs, vooral omdat Uber hen inzet als zzp'ers. In Groot-Brittannië besloot een rechter dat Uber-chauffeurs geen zzp'ers mogen zijn, en dat ze minstens het minimumloon moeten verdienen.

In Nederland is ook gesteggel over het inzetten van zelfstandigen als chauffeurs. Zo kreeg Uber eind vorig jaar een boete van 650.000 euro omdat sommige taxichauffeurs illegaal rijden met een gehuurde vergunning.