Uber bezorgt vanaf donderdag maaltijden op de fiets in Amsterdam

Uber bezorgt vanaf donderdag maaltijden op de fiets in Amsterdam

27-09-2016 10:33 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Na Foodora en Deliveroo gaat nu ook Uber maaltijden per fiets bezorgen. UberEats rekent voorlopig geen bezorgkosten en laat je de fietsbezorger live op een kaart volgen.

UberEats is vanaf donderdag alleen te gebruiken binnen Amsterdam. Andere Nederlandse steden, zoals Utrecht, Den Haag en Rotterdam, komen mogelijk later ook aan de beurt als de bezorgdienst 'volwassen genoeg is'. De taxidienst van Uber lanceerde ook eerst in Amsterdam, om vervolgens naar andere steden uit te breiden. Via de UberEats-app of -website vind je restaurants en kun je tussen 11:00 en 23:00 een bestelling plaatsen. Je logt in met je bestaande Uber-acount, waar al een betaaloptie - zoals een creditcard of PayPal - aan is toegevoegd.

Voorlopig geen bezorgkosten

Je betaalt de komende maanden geen kosten voor de bezorging. Of je uiteindelijk wel gaat betalen voor de bezorging, wil Uber niet zeggen. "We zijn een paar maanden geleden in Londen live gegaan met UberEats en daar is het nog steeds gratis", aldus de woordvoerder. De bezorger is live op de kaart te volgen. Zo weet je precies wanneer de bezorger bij je op de stoep staat. Inmiddels hebben meer dan dertig fietsbezorgers zich bij UberEats ingeschreven, die per bezorging en gefietste kilometers betaald krijgen. Hoe verder een bestelling is, hoe meer ze verdienen.

Onder andere de Amsterdamse restaurants Burgermeester, Yoghurt Barn en Cannibale Royale gaan hun eten via UberEats bezorgen. Daar vraagt Uber een 'redelijk percentage' voor. Na de maaltijd kun je per onderdeel (bijvoorbeeld de burger, salade en het toetje) een beoordeling geven.

Elektrische fietsen van VanMoof

Uber is een samenwerking aangegaan met de Amsterdamse fietsenbouwer VanMoof om bezorgers een elektrische fiets te laten leasen. Daarmee kunnen ze volgens Uber sneller maaltijden afleveren en daarmee meer verdienen. Bezorgers kunnen ook hun eigen fiets pakken. "Tienduizenden mensen in Amsterdam maken nu al gebruik van de Uber app voor het bestellen van een rit via een simpele druk op de knop. Op exact dezelfde manier gaan we nu ook maaltijden tot aan de voordeur brengen", aldus Marco Kniter, algemeen manager van UberEats in Nederland.

Het voordeel van de nieuwe bezorgdiensten is dat restaurants die geen eigen bezorgers in dienst hebben, toch nog hun maaltijden kunnen leveren. Als fietsbezorger kun je - net als een Uber-chauffeur - per keer een opdracht aannemen. De ene keer haal je bij een lunchroom je bestelling op, de andere keer bij een ijssalon.

Foodora en Deliveroo

In tegenstelling tot UberEats zijn Foodora en Deliveroo al actief in meerdere Nederlandse steden. De drie partijen hebben naast de fietsbezorging nog iets gemeen: ze richten zich op het hogere segment van de restaurants, terwijl het grote Thuisbezorgd zich vooral richt op pizza's, shoarma en friet.