Uber-ceo Kalanick stapt op na druk aandeelhouders

Uber-ceo Kalanick stapt op na druk aandeelhouders

21-06-2017 06:45 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Hij zou slechts tijdelijk met verlof gaan, maar Uber-baas Kalanick stapt nu helemaal op.

"Ik houd meer van Uber dan wat dan ook ter wereld en op dit moeilijke moment in mijn privéleven geef ik gehoor aan de oproep van investeerders om opzij te stappen zodat Uber terug kan naar bouwen in plaats van afgeleid te zijn door een nieuw gevecht", laat Kalanick aan The New York Times weten. Uber bevestigt zijn vertrek.

Onder zijn bewind raakte het bedrijf, waarvan hij zelf in 2009 een van de oprichters was, in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Die ontwikkelingen zorgden ervoor dat hij vorige week tijdelijk opstapte bij het bedrijf. Als officiële reden werd ook aangevoerd dat hij tijd nodig had om het verlies van zijn moeder te verwerken, die om het leven kwam bij een ongeluk.

Urenlange vergadering

Maar na een urenlange vergadering werd de druk van aandeelhouders te groot, meldt de doorgaans goed ingevoerde krant op basis van twee bronnen. Onder de grote investeerders die het vertrek van Kalanick eisten is ook het bedrijf Benchmark. Een van de partners van dit venture capital-bedrijf, Bill Gurley, zit in het bestuur van Uber. 

Uber zelf noemt het besluit om op te stappen als topman een 'dappere beslissing die getuigt van zijn toewijding en liefde voor Uber', tweet een journalist van The New York Times een verklaring van het bedrijf. Het besluit geeft 'ruimte om een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf te omarmen'. 

Seksuele intimidatie

Het taxibedrijf ligt al maanden onder vuur vanwege seksuele intimidatie op de werkvloer, het omzeilen van regelgeving in onder meer Nederland en de samenstelling van het personeel (te wit, te mannelijk). Het bedrijf is ook nog eens in een grote rechtszaak verwikkeld met Alphabetdochter Waymo over de diefstal van informatie over zelfrijdende auto's. 

Voeg daarbij het miljardenverlies dat het bedrijf vorig jaar leed en een verklaring voor de aandeelhoudersrevolte is snel gevonden. Mede als gevolg van alle ellende volgde een ware exodus van topmanagers.


Lees ook: Uber-ceo door het stof na ruzie met klagende Uber-chauffeur