Uber riskeerde verwijdering uit de App Store na het volgen van iPhones

Uber riskeerde verwijdering uit de App Store na het volgen van iPhones

24-04-2017 07:32 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Uber-ceo Travis Kalanick kreeg een standje van Tim Cook: "Dus jij hebt onze regels gebroken."

Het scheelde weinig of Apple had de Uber-app in 2015 uit de App Store verwijderd. Dat schrijft The New York Times. Apple kwam erachter dat Uber iPhones van gebruikers markeerde om toestellen te identificeren. Dat werkte zelfs als gebruikers hun data hadden gewist. Zo kon Uber zien of er gefraudeerd werd. Sommige chauffeurs zouden gestolen iPhones kopen om nieuwe passagiers-accounts te maken. Daarmee accepteerden chauffeurs ritjes om meer geld te verdienen - iets wat Uber wilde stoppen.

Maar is tegen de regels dat toestellen op deze manier gemarkeerd worden. Als een gebruiker zijn data wist, moet alles ook echt weg zijn. De afgelopen jaren maakte Apple het een stuk lastiger om toestellen te volgen. Uber hoopte dat de iPhone-maker er niet achter zou komen, door de functie rond het hoofdgebouw van Apple uit te schakelen. Apple-ontwikkelaars die buiten Cupertino werkten, achterhaalden het stukje code alsnog.

Een woordvoerder van Uber vertelt aan TechCrunch dat individuele ex-Uber-gebruikers niet werden gevolgd en dat de functie er alleen was om fraude tegen te gaan. Apple vond echter dat Uber hiermee de privacy van gebruikers schond. Tim Cook dreigde Kalanick om de Uber-app uit de winkel te halen, als er niets aan gedaan werd. Volgens een bron die een bibberende Kalanick na de ontmoeting zag, maakte het standje van Cook indruk.

In een reactie laat Uber nog weten 'absoluut geen individuele gebruikers of hun locatie te volgen na het verwijderen van de app'. Het bedrijf zegt dat dit een manier is om fraude tegen te gaan. "Om deze mensen te herkennen en te zorgen dat ze niet meer op ons netwerk komen, is een belangrijke beveiligingsmaatregel voor zowel Uber als onze gebruikers."

Uber is de laatste tijd vaker in opspraak geraakt. Een overzicht:


Uber-CEO stapt na kritiek uit adviesraad Trump