Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag van rechter

Uitlevering Kim Dotcom en Nederlander mag van rechter

20-02-2017 09:47 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Internetondernemer Kim Dotcom en zijn Nederlandse compagnon Bram van der K. mogen worden uitgeleverd aan de VS.

Dat heeft een hogere rechtbank in Nieuw-Zeeland besloten. De heren staan samen met twee andere Megaupload-medewerkers terecht voor allerlei misdaden, waaronder de schending van auteursrechten, fraude en witwassen. De advocaat van Dotcom zegt tegen Reuters dat hij in beroep gaat tegen de uitspraak. Van der K. werkte aan de techniek van de Megaupload-site.

Amerikaanse autoriteiten zitten al jaren achter Dotcom en de andere Megaupload-medewerkers aan. De website, waar veel auteursrechtelijk beschermd materiaal werd gedeeld, zou de Amerikaanse entertainmentindustrie zo'n 500 miljoen dollar hebben gekost. Met zijn website zou Dotcom zelf wél goed hebben geboerd: de internetondernemer, die berucht is vanwege zijn flamboyante levensstijl, heeft naar verluidt 175 miljoen dollar met Megaupload verdiend.

Inval met helikopters

Dotcom en zijn drie medeverdachten werden in januari 2012 aangehouden. De operatie was grondig voorbereid. Een team van 70 agenten was betrokken bij de inval in Dotcoms enorme 'mansion' van 18 miljoen euro. Er kwamen zelfs helikopters aan te pas.

Na een paar weken kwamen Dotcom en de drie anderen op borgtocht vrij. De ondernemer zegt nog altijd dat hij onschuldig is. Volgens hem heeft Megaupload rechtenschendend materiaal altijd verwijderd als rechthebbenden daarom vroegen.

Mega

In de tussentijd startte Dotcom nog een nieuw project: Mega. Een clouddienst met 50GB opslag voor gratis gebruikers. Geüploade bestanden worden automatisch versleuteld, zodat niemand kan zien wat je bewaart.

Mega is inmiddels in handen van een Chinese investeerder en Dotcom heeft inmiddels forse kritiek op de dienst geuit. Volgens hem kun je het huidige Mega niet meer vertrouwen: "Je data is bij Mega niet meer veilig."