© Bloomberg

Uitrol Windows 10 Creators-update begint op 11 april

Uitrol Windows 10 Creators-update begint op 11 april

29-03-2017 14:19 Laatste update: 26-04-2018 22:20

Vanaf 11 april kunnen Windows 10-gebruikers aan de slag met onder meer 3D Paint.

De Windows 10 Creators Update werd een half jaar geleden aangekondigd. Op 11 april begint de uitrol van de gratis update. Zoals de naam zegt is de update vooral bedoeld voor creatievelingen met de focus op 3D. Er komt bijvoorbeeld een nieuwe versie van Paint, waarmee gebruikers op simpele wijze driedimensionale tekeningen kunnen maken. 

Gaming wordt eveneens belangrijker voor Microsoft met de uitzendtechnologie Beam die ingebakken wordt binnen Windows. Het uitzenden en kijken van gamingstreams wordt volgens Microsoft een stuk simpeler. Chats van kijkers komen vrijwel direct in beeld, waardoor er nauwelijks vertraging tussen streamer en kijker is.

Microsoft probeert het gat tussen de echte en virtuele ruimte kleiner te maken door meer aandacht te vestigen op mixed reality. Verschillende bedrijven, zoals Dell en Lenovo, komen met speciale mixedreality-headsets op de markt, gemaakt voor de Creators Update. Internetbrowser Edge krijgt ook een update. Volgens Microsoft wordt de browser sneller én veiliger.

Windows 10 krijgt verder een speciaal privacy-venster waarin je met schuifjes kunt aangeven welke data je deelt. Denk hierbij aan 'locatie' en 'spraakherkenning'. Kies je ervoor bepaalde data niet te delen, dan zijn sommige diensten niet bruikbaar.