Usenetprovider NSE wint slepende rechtszaak van Brein

Usenetprovider NSE wint slepende rechtszaak van Brein

06-12-2016 12:14 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Stichting Brein heeft verloren in een slepende rechtszaak tegen usenetprovider NSE, dat volgens de rechter geen inbreuk op het auteursrecht maakt.

Usenetprovider NSE moest in 2011 stoppen met zijn dienst na een korting geding van stichting Brein. De uitspraak van de rechter was destijds onterecht, heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag besloten. Volgens het Hof maakte NSE geen inbreuk op het auteursrecht en kan het bedrijf niet verantwoordelijk worden gehouden voor illegale media die gebruikers via de dienst verspreiden. Brein-directeur Tim Kuik laat Bright weten dat hij de stichting als 'morele winnaar' van de zaak ziet, omdat Usenet-hosts voortaan moeten meewerken om piraterij tegen te gaan.

NSE werd in 2011 stopgezet, omdat er volgens de dienst toen geen goede manier was om illegaal materiaal automatisch offline te halen. Mocht NSE nu weer met zijn dienst willen verdergaan, moet het van de rechter wel een notice and takedown-systeem opzetten. Daarbij kunnen rechthebbenden melding maken dat hun materiaal illegaal wordt gedeeld, en moet NSE dat materiaal offline halen.

Zelf hoeft NSE niet actief op zoek naar illegaal materiaal dat via zijn dienst wordt uitgewisseld. De rechter kan een dwangsom van 50.000 euro per dag opleggen als NSE niet aan de nieuwe voorwaarden voldoet. Toch is NSE niet van plan zijn dienst weer op te zetten, zegt het bedrijf tegen NU.nl. De zaak tussen NSE en Brein liep van 2009 tot 2011, en Brein wilde van de usenetprovider een voorbeeld maken voor eventuele andere zaken tegen usenetproviders.

 

Populair voor de opkomst van Bittorrent

Usenet was vooral voor de opkomst van Bittorrent een populaire manier om bestanden online uit te wisselen. Hoewel de techniek nu ook nog veel gebruikt wordt, zijn gratis alternatieven zoals bittorrent de laatste jaren meer in trek. Het gebruik van usenet is bij sommige internetproviders inbegrepen, maar uitgebreid gebruik kost vaak geld.