Vaarwel Zite, hallo News360
Nieuws

Vaarwel Zite, hallo News360

dinsdag 08 december 2015 22:13

Erwins favoriete nieuwsapp heeft zijn activiteiten definitief gestaakt. Snif.

De ideale nieuwsapp? Een die trending nieuws slim aggregeert en strak presenteert in een efficiënte vormgeving. Simpele wens, lastige opgave. Zite was jarenlang met afstand de beste app voor die taak, maar heeft vandaag zijn activiteiten helaas definitief gestaakt. Er bestaan vergelijkbare apps, maar geen voor mij zo perfect als Zite. Ik zal 'm missen.

Newsreaders

Het verhaal van Zite start met de release begin 2011. Een paar maanden eerder heeft Apple de iPad geïntroduceerd en de app waar iedereen het over heeft is Flipboard. Die aggregeert het nieuws en giet dat in een fraai jasje dat al swipend doet denken aan het bladeren in een glossy magazine. Flipboard heeft koppelingen met de populaire sociale netwerken waar het scant wat er onder je vrienden leeft. Maar veel meer doet het niet. Flipboard is meer vorm dan inhoud.

Zite introduceerde zichzelf als de nieuwsapp die van je leesgedrag leert. Die pitch triggerde mij meteen. Ik was naarstig op zoek naar een app die voor mij het vuile werk kon doen dat ik voorheen zelf deed door dagelijks tientallen rss-feeds te checken op zoek naar het meest relevante tech-nieuws. De belofte bleek niet loos te zijn.

Om te beginnen kon je in Zite kiezen uit heel veel nieuwscategorieën en -subcategorieën. Je kon er zoveel kiezen als je wilde, maar één was al genoeg. Je koppelde je sociale media en je was onderweg. Zite presenteerde vervolgens een lijst met nieuws- en blogartikelen. Twee aspecten daaraan waren briljant. De eerste is het krankzinnig goede aanbevelingsysteem dat ervoor zorgde dat je niet alleen het belangrijkste nieuws kreeg voorgeschoteld maar ook af en toe op verrassingen werd getrakteerd zodat je straatje niet te smal werd.

De tweede klinkt eenvoudig maar was voor mij de crux waarom Zite mijn favoriete nieuwsapp werd: de lijst met nieuws- en blogartikelen was eindig. De feed telde een kleine honderd artikelen. Wanneer je Zite dagelijks checkte dan zag je onderaan sw aankeilers voor artikelen staan waar je de vorige dag mee was begonnen. Kortom, je was klaar. Je had internet uitgelezen die dag. Wat een verschil was dat met de eindeloze stroom aan nieuws die je via rss-feedreaders tot je nam. Zite bracht het checken van nieuws terug van een halve dagtaak tot tien minuten scrollen en wist de kwaliteit zelfs te verhogen. Da's pas disruptive.

Twee keer verkocht

De kracht van Zite bleef niet ongemerkt. Na een half jaar al werd de app opgekocht door nieuwszender CNN. Het team mocht gelukkig zijn ding blijven doen. Updates maakte Zite alsmaar beter en aantrekkelijker. Met een duim omhoog of omlaag kon je de app jouw voorkeuren nog beter en sneller leren. Het team introduceerde in zijn interface cards, een mooi compromis tussen een lijst met koppen zoals in menig nieuwsapp en de full screen magazinecovers die Flipboards voor elk artikel of blogpost creëert. Er verscheen een versie voor de iPhone, Android en Windows Phone.

En toen werd het maart 2014. Zite werd opnieuw verkocht en dit keer aan uitgerekend Flipboard. De ceo had daar zijn goede redenen voor, maar het betekende het begin van het einde voor Zite. Er verschenen sindsdien geen updates meer voor de app op de verschillende platforms. En vanaf vandaag werkt de app helemaal niet meer.

De slimme scripts en algoritmes van Zite worden verwerkt in zijn eigen app volgens Flipboard, maar ik zie ze ondanks een migratie van settings van Zite naar Flipboard niet en heb eerlijk gezegd ook geen zin om ze te zoeken. Flipboard is niet mijn app, het wil je te veel in zijn keurslijf dwingen en je aansporen om magazinetjes aan te maken en dat soort geneuzel. Ik wil slim en efficiënt het nieuws checken, ik ben niet op zoek naar een nieuwe hobby.

Alternatieven

Geen Zite meer en geen zin in Flipboard, wat zijn dan de alternatieven? Er zijn er wel wat. Pulse was een tijd ook een aardige newsreader maar is opgeslokt door LinkedIn en omgebouwd voor dat netwerk. Van recenter datum zijn Recent News, News Republic, Inform News, Trove en Prismatic. Ze beloven allemaal slimme nieuwsselectie, maar de meeste zijn te eendimensionaal naar mijn smaak, te mainstream of zijn lang niet zo slim en slank als Zite was.

Ik gebruik de komende tijd twee alternatieven die nog enigszins in de buurt komen van Zite. De eerste is News360 dat ook hoog inzet op het lerende karakter van de app. Ik gebruik de app nog te kort om dat te kunnen staven. Wel jammer is dat de feed in News360 niet eindig is.

Dat geldt ook voor het andere alternatief: Feedly. Die van de rss-feeds, ja. Is dat niet een stap terug? Ja, maar Feedly ziet er in elk geval strak uit (lees: geen afleiding) en hoewel je zelf rss-feeds moet toevoegen, presenteert de app ook overzichten met trending artikelen die in de verte doen denken aan de Top Stories-feed in Zite.

Het is behelpen zonder Zite, maar ik ben ervan overtuigd dat er een waardige opvolger zal opstaan getuige de vele fans.

Vaarwel Zite. It was nice using you.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Ik gebruikte Zite ook al jaren. Echt de beste blogs gevonden die ik anders nooit had gelezen over data analytics ontwikkelingen en de top stories waren altijd tof. Hier nog een mooie vergelijking van Zit vs andere nieuwsapps qua features:
http://appcrawlr.com/app/uberGrid/266995
Als je een Android tel .hebt: Deze beweert net zo goed te worden als Zite, maar heb ik nog niet kunnen testen:
http://www.mediaservista.com/zite-is-flipping-out-mediaservista-makes-a-...

@Erwin: https://trove.com stopt er trouwens ook al mee per 12/16/2015

 

De Zite vervanger is er al: Apple News. Zet VS in landenvoorkeur en de app verschijnt automatisch in iOS. Selecteer onder Search je interesses (uitgebreider dan Zite) en die vind je vervolgens onder Favorites.

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Goeie ja. Ik heb Apple News niet genoemd omdat ik voor een artikel als dit liever wacht op de Nederlandse versie.

 

Ze zijn aardig bezig met opruimen in silicon valley. Dropbox kapt met Mailbox en Carousel, en on topic: Linked stopt met de originele Pulse.me app... Mijn favoriete nieuwsaggregator.
Aangezien ik de linkedin pulse versie helemaal niks vind ben ik dus ook onthand.
Helaas geen backup meer in zite..

Over News360: die gebruik ik al jaren. Met veel genoegen want ik ontvang inderdaad hierdoor veel relevant nieuws uit bronnen waar ik niet op ben geabonneerd. Het zelf lerende (of eigenlijk lerend door mij) werkt dus aardig.
Met betrekking tot de eindigheid- News360 het hier een ander psychologisch trucje voor. Je krijgt een melding als je 'al het belangrijke nieuws van vandaag' hebt gelezen.

Maar misschien was je nog niet zo ver gekomen

 
afbeelding van Erwin van der Zande

Nee, klopt :) In Feedly krijg je ook zo'n melding. Vind ik heul fijn.

 

Nieuwsbrief