Verkoop elektrische auto's blijft druppel op gloeiende plaat

Verkoop elektrische auto's blijft druppel op gloeiende plaat

07-06-2017 12:49 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Het aantal elektrische auto's dat vorig jaar verkocht is wereldwijd, is flink gestegen. In absolute aantallen is het nog verwaarloosbaar klein.

Wereldwijd werden er vorig jaar 750.000 elektrische of hybride auto's verkocht, meldt het het internationaal energieagentschap IEA. In Noorwegen was 29 procent van alle nieuwverkochte auto's elektrisch of hybdride, in Nederland 6,4 procent. 

Het streven van de Nederlandse overheid is dat in 2020 tien procent van alle verkochte auto's elektrisch of hybride is. In 2025 moet dit de helft van alle verkochte auto's zijn, schrijft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

1,4 procent elektrisch

Op dit moment staan er 114.050 elektrische of hybride auto's geregistreerd. Dat is omgerekend 1,4 procent van het totale Nederlandse wagenpark, als we de laatst beschikbare cijfers (ruim 8,2 miljoen auto's) van het Centraal Bureau voor de Statistiek als uitgangspunt nemen.

Wereldwijd groeide het aantal elektrische auto's vorig jaar naar 2 miljoen. Een jaar eerder werd de grens van 1 miljoen overschreden. Afgezet tegen het totale aantal auto's gaat het vooralsnog om een druppel op de gloeiende plaat: slechts 0,2 procent van alle auto's ter wereld rijdt geheel of gedeeltelijk op stroom. 

Elektrisch in trek in China

China blijft in absolute zin de grootste markt voor elektrische auto's, daar werd zo'n 40 procent van alle elektrische auto's verkocht. De verwachtingen zijn dat de markt groeit naar tussen de 9 en 20 miljoen voertuigen in 2020 en 40 tot 70 miljoen in 2025. 

Volgens IEA is er nog een lange weg te gaan voordat elektrisch rijden een serieuze bijdrage kan leveren aan de doelstelling om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot niet meer dan 2 graden. Daarvoor moeten er vóór het jaar 2040 zeker 600 miljoen elektrische auto's zijn.

Lokaal heeft de elektrische auto al wél impact. Veel steden, zoals Amsterdam, Parijs en Londen, stimuleren het gebruik van elektrische auto's om de luchtkwaliteit te verbeteren. In de Verenigde Staten werkt een verbond van steden aan de grootschalige inkoop van elektrische voertuigen om in te zetten als bijvoorbeeld politiewagens en vuilniswagens.