Verongelukte Tesla-rijder negeerde waarschuwingen

Verongelukte Tesla-rijder negeerde waarschuwingen

20-06-2017 15:05 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Een Amerikaanse Tesla-rijder die vorig jaar om het leven kwam terwijl hij gebruikmaakte van Autopilot hield zijn handen niet aan het stuur.

Dat blijkt uit een 500 pagina's tellend rapport van de National Transportation Safety Board (NTSB) naar de dood van Joshua Brown. Brown kwam in mei vorig jaar in Florida om het leven bij een botsing met een invoegende vrachtwagen terwijl hij de Autopilot-functie had aanstaan. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de NTSB reed Brown gedurende een periode van 37 minuten slechts 25 seconden met zijn handen aan het stuur. Uit het rapport blijkt daarnaast dat Brown op zeven momenten een visuele waarschuwing kreeg om zijn handen aan het stuur te houden. 

Uit eerder onderzoek van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bleek al dat Brown in de zeven seconden voor de botsing niets deed om een aanrijding te voorkomen. Zijn laatste actie was twee minuten voor de botsing: toen zette hij de cruise control op een snelheid van 74 mijl (119 kilometer) per uur, boven de maximumsnelheid van 65 mijl per uur.

Eerste fatale ongeluk met Autopilot

Ook het zelfrijdende systeem remde niet af toen de vrachtwagen met een oplegger overstak. De neus van de Tesla reed onder de oplegger waardoor de voorruit het eerste was dat de vrachtwagen raakte. Het was het eerste fatale ongeluk met een Tesla terwijl de Autopilot werd gebruikt.

In september introduceerde Tesla verbeteringen voor zijn Autopilot-systeem, waardoor onder meer het hands-off rijden werd begrensd. Het nieuwe systeem maakt het voor bestuurders tijdelijk onmogelijk om van AutoPilot gebruik te maken als ze niet reageren op hoorbare waarschuwingen om de controle over de besturing weer zelf over te nemen.

Lees ook: Tesla begonnen met productie accu's voor Model 3