'Vier miljoen Nederlanders hebben Netflix-app op telefoon'
Bright

'Vier miljoen Nederlanders hebben Netflix-app op telefoon'

04-12-2017 10:52 Laatste update: 10:58

Een derde van alle Nederlanders met een smartphone heeft de Netflix-app. Een meerderheid gebruikt de app minimaal een keer per week en in kijminuten verslaat Netflix het ook erg populaire YouTube.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Van de vier miljoen Nederlanders met de Netflix-app, wordt hij door 2,7 miljoen minstens een keer per week gebruikt. Telecompaper noemt de populariteit van Netflix 'sterk leeftijdsgebonden'.

De app is het populairst bij tieners. Daarvan heeft 68 procent de app op zijn smartphone, tegenover 9 procent van de 65-plussers. 

Jongeren gebruiken meer apps

Uit het onderzoek blijkt dat dit leeftijdseffect ook van toepassing is op YouTube. Die app staat op ruim 7 miljoen smartphones en is daarmee populairder, maar Netflix verslaat YouTube in kijkminuten. 

Op YouTube kijken gebruikers vaak korte video's en komt het gemiddeld aantal kijkminuten per gebruiker op komt uit op 76 per week. Netflix scoort met films en series gemiddeld 120 minuten per week.

Groei Pinterest

Verder valt op dat prikbord-app Pinterest het afgelopen jaar een grote groei doormaakte. Op dit moment hebben 2,4 miljoen Nederlanders deze app op hun telefoon staan. Dat is een half miljoen meer dan een jaar geleden.

Volgens Telecompaper is Pinterest met name onder vrouwen populairder geworden. Ruim tien procent van de mannen heeft de app  ook op zijn smartphone.

Een derde van de mensen die de Pinterest-app op hun mobiel hebben staan, gebruikt hem dagelijks. Dat komt neer op zo'n 700.000 dagelijkse gebruikers. Daarmee haalt de app het nog niet bij Facebook. Die telt dagelijks 7,8 miljoen Nederlandse gebruikers. Facebook is dan ook veruit de grootste social media-app op de smartphone.