Vliegende taxi Airbus volgend jaar de lucht in

Vliegende taxi Airbus volgend jaar de lucht in

05-10-2017 15:50 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Airbus wil volgend jaar al een prototype van zijn vliegende taxi introduceren. Ook Boeing maakt serieus werk van autonome vliegende taxi's.

De vliegende taxi klinkt nog steeds als toekomstmuziek, maar wel als muziek waarvan we de ritmesectie steeds beter kunnen horen. Vliegtuigfabrikant Airbus maakt bekend dat het prototype van zijn vliegende taxi op schema ligt om volgend jaar de lucht in te gaan, schrijft TechCrunch.

De CityAirbus lijkt op een grote drone met vier propellers. Hij kan verticaal opstijgen en landen en tot vier mensen meenemen op korte tripjes door stedelijk gebied. De voertuigen zijn gericht op vervoer tussen bijvoorbeeld treinstations en vliegvelden. Aanvankelijk zou er een piloot aanwezig zijn, maar op termijn moet de CityAirbus autonoom gaan vliegen.

CNBC meldt dat Airbus van plan is om vaste routes af te leggen met een snelheid van zo'n 130 kilometer per uur. De vliegende taxi heeft als voordeel een kortere reistijd dan met de auto.

Boeing

Airbus is zeker niet het enige bedrijf dat aan vliegende taxi's werkt. Vliegtuigfabrikant Boeing maakte donderdag bekend Aurora Flight Sciences, dat werkt aan autonome luchtvaartuigen, te hebben overgenomen, schrijft Bloomberg. Het bedrijf heeft expertise op het gebied van drones die passagiers zouden kunnen vervoeren en robots die als co-piloten werken. Hoeveel Boeing voor de overname heeft betaald, is niet bekend.

Aurora Flight Sciences werkte ook samen met taxi-app Uber aan een project rond kleine elektrische luchtvaartuigen. Vorig jaar kreeg het bedrijf van DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie, 90 miljoen dollar om een concept van een vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen te ontwikkelen.


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Volg ook ons YouTube-kanaal