VS: geef je wachtwoorden, anders (mogelijk) geen visum

VS: geef je wachtwoorden, anders (mogelijk) geen visum

09-02-2017 10:14 Laatste update: 26-04-2018 23:53

De VS wil in de toekomst mogelijk kunnen beschikken over de wachtwoorden van socialemediaprofielen van de mensen die een visum aanvragen.

Dat zegt John Kelly, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, volgens persbureau AFP. De maatregel moet volgens hem vooral worden ingevoerd voor de zeven islamitische landen waarvoor de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijk reisverbod wilde instellen - maar door rechters van de tafel is geveegd.

Het gaat dan om reizigers vanuit Syrië, Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan en Jemen die een visum aanvragen. Volgens Kelly is het lastig om deze mensen goed te screenen en zou het onderzoeken van hun sociale-mediaprofielen daarbij helpen.

Niet verplicht

De controle van de profielen wordt door de Amerikaanse ambassades uitgevoerd. Je wordt volgens Kelly niet verplicht om je wachtwoord af te geven, maar als je niet meewerkt, loop je het risico te worden afgewezen voor een visum. Zo'n visum heb je nodig om in de VS te wonen en werken of als je langer dan 90 dagen in het land wil blijven.

Kelly benadrukt dat de maatregel nog wordt overwogen, maar dat hij wel van plan is de controle bij de landsgrenzen flink op te voeren. Het vragen naar de wachtwoorden zou hier één van de maatregelen voor kunnen zijn.

Op vrijwillige basis

Reizigers die geen visum nodig hebben en bijvoorbeeld alleen in de VS op vakantie gaan, kunnen het ESTA-formulier invullen. Ook hier wordt sinds kort om je sociale-mediaprofielen gevraagd. Het invullen van deze velden is vooralsnog vrijwillig.