Waarom we AI volgens AlphaGo-maker niet hoeven vrezen

Waarom we AI volgens AlphaGo-maker niet hoeven vrezen

21-03-2016 08:36 Laatste update: 27-04-2018 08:08

De wetenschapper achter de slimme software AlphaGo zegt dat 'deep learning' veel zaken kan verbeteren.

Wetenschapper Geoffrey Hinton wordt beschouwd als één van de belangrijkste mensen achter 'deep learning', de technologie waarbij algoritmes zelf nieuwe dingen kunnen leren. Daarbij wordt de machina na verloop van tijd slimmer en slimmer, zonder dat er mensen aan te pas komen. In een gesprek met Maclean’s praat Hinton over de winst van computer AlphaGo op de 18-voudig wereldkampioen Go, Lee Sedol, en de toekomst van kunstmatige intelligentie. Van de vijf wedstrijden Go won AlphaGo er vier.

AlphaGo

Volgens Hinton is het een belangrijke stap dat AlphaGo het zo goed deed. "Een pot Go vereist veel intuïtie", zegt hij. "De echt goede spelers kunnen zien waar een steen moet liggen, apart van een hele hoop denkwerk natuurlijk. Een computer ziet plekken waar de steen kan komen, maar mist intuïtie voor de beste plek. Een neuraal netwerk helpt daarbij."

Geoffrey Hinton denkt dat het nog wel even gaat duren voordat computers echt op menselijk niveau zitten. "Dat gaat nog minstens vijf jaar duren", zegt hij. "Verder kan ik niet vooruit kijken, want het is onmogelijk om te voorspellen waar we over vijf jaar zijn."

Wetgeving moet anders

We hoeven in elk geval niet direct bang te zijn dat robots de wereld overnemen. "Mensen moeten begrijpen dat deep learning veel zaken achter de schermen gaat verbeteren", zegt Hinton. "Het werkt al als je zoekt via Google en het is actief bij Smart Replies binnen Gmail. Daarnaast kan het ingezet worden bij grote problemen, zoals klimaatverandering of energiebehoud. Het kan een enorme hulp zijn, maar natuurlijk is het ook te misbruiken."

Volgens Hinton is het belangrijk om te blijven nadenken wat we met kunstmatige intelligentie willen en kunnen. "Maar de grootste vraag moet niet zijn gaan over hoe mank we de techniek kunnen maken zodat het niet schadelijk is, maar de vraag moet zijn: hoe verbeteren we ons politieke systeem zodat mensen het niet voor een slechte zaak kunnen gebruiken?"