Waymo patenteert 'verslappende' auto bij aanrijding

Waymo patenteert 'verslappende' auto bij aanrijding

14-08-2017 08:20 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Google-spinoff Waymo heeft een patent in handen waarmee de klap voor voetgangers en fietsers minder hard aankomt bij een ongeval.

Waymo kreeg een patent toegewezen, waarmee het exterieur van de auto 'zachter' wordt net voordat een botsing plaatsvindt. Degene die voor de auto terecht komt, zou daarmee een minder harde impact te verwerken krijgen, waardoor het letsel meevalt. Dat is althans het idee.

In het ontwerp wordt gesproken van onderdelen in de auto, zoals kabels, die normaal gesproken strak getrokken zijn om de buitenkant van de wagen sterk te houden. Als sensoren tijdig een plotselinge botsing detecteren, kan de auto deze onderdelen laten vieren. Zo buigt de bumper bijvoorbeeld mee als hij met een mens in aanraking komt.

Het is slechts een patent, wat betekent dat Waymo er mogelijk niets mee zal doen. Ook onduidelijk is of dit systeem veiliger is voor de mensen in de auto. Het bedrijf is al langer bezig om voetgangers tegen mogelijke ongevallen te beschermen. Zo patenteerde Waymo eerder al een idee waarmee mensen 'vastgeplakt' worden aan de auto in het geval van een botsing, om te voorkomen dat ze letsel oplopen als ze de straat raken.