Wearable meet alcoholpromillage via de huid

Wearable meet alcoholpromillage via de huid

23-05-2016 11:12 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Deze draagbare 'blaastest' meet het alcoholpromillage door de huid heen en moet de behandeling van alcoholverslaving verbeteren.

De BACTrack Skyn won vorige week een prijs van 200.000 dollar voor de beste alcoholmetende wearable. Het apparaatje dat je om je pols draagt als een fitnesstracker gebruikt brandstofceltechnologie om het alcoholpromillage dat vanuit je bloedvaten door de huid naar buiten komt te meten. Die meting via de huid zorgt ervoor dat de BACTrack Skyn het type blaastest dat de politie gebruikt niet kan vervangen. Het duurt namelijk 45 minuten voordat alcohol de huid penetreert. 

De BACTrack is volgens de makers bedoeld als meetinstrument die het alcoholmisbruik van een patiënt in kaart brengt. Artsen krijgen daarmee de hele drankgeschiedenis in beeld in plaats van enkel de resultaten van recente blaastesten. De wearable is via bluetooth verbonden met een smartphone die alle data opslaat. Volgens het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIH kan dit een grote bijdrage bij de behandeling van alcoholverslaving betekenen. De BACTrack komt dit najaar beschikbaar als pre-order.