'Weinig Nederlanders gebruiken wachtwoordbeheerders'

'Weinig Nederlanders gebruiken wachtwoordbeheerders'

24-11-2017 09:01 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Pen en papier zijn nog steeds de populairste methode om wachtwoorden te onthouden, blijkt uit een onderzoek.

Slechts 15 procent van de Nederlanders gebruikt een wachtwoordbeheerder, een soort digitale kluis voor je wachtwoorden. Dat blijkt uit onderzoek van zakelijke internetprovider BIT onder 1012 Nederlanders met een kantoorbaan. Een groot deel van de ondervraagden (38 procent) pent al zijn wachtwoorden in een schrift en bergt dat op naast de computer.

Pen en papier is op zich een redelijk veilig middel om je wachtwoorden op te slaan, indien je voor elke dienst een compleet ander wachtwoord gebruikt. Dat gebeurt vaak niet, en daar komt een wachtwoordbeheerder van pas. ​Wachtwoordbeheerders - ook wel password managers genoemd - slaan al jouw wachtwoorden in een digitale kluis op. Die kluis open je met een wachtwoord, één die toegang geeft tot alle andere. Je hoeft daardoor maar één wachtwoord te onthouden.

Deze apps zijn beschikbaar voor je computer, smartphone en tablet, en genereren ingewikkelde wachtwoorden, zoals 'dJ$Hr8#L82sPXti6d2FlFJw2F391&4'. De apps vullen ook automatisch het wachtwoord in als je wilt inloggen. Opvallend genoeg weet 18 procent van de ondervraagden niet eens wat een wachtwoordbeheerder is: dat zijn er meer dan de mensen die zo'n app gebruiken. Hieronder zetten we de beste wachtwoordbeheerders op een rij.

1Password (2,99 dollar per maand)

Als je van design en gemak houdt, dan is 1Password een goede keuze. 1Password heeft fraaie apps voor je smartphone en tablet en werkt ook op je desktop. Sinds kort is er 1Password X, een plugin voor de browser die automatisch wachtwoorden opslaan en invult. De dienst kost 2,99 dollar per maand en kan een maand gratis worden uitgeprobeerd.

Verder heb je 1GB opslagruimte om je documenten veilig in een digitale kluis op te slaan. Als je 1Password met je familieleden wilt gebruiken, kun je - net als bij Spotify - een familieabonnement afsluiten voor 4,99 dollar per maand. Met dat abonnement kunnen maximaal vijf mensen van 1Password gebruikmaken en onderling wachtwoorden delen.

LastPass (gratis)

Het gratis LastPass slaat ook je wachtwoorden in zijn eigen cloud op en biedt de meeste functies van de vijf. Zo heb je bijvoorbeeld een optie om je wachtwoord na bijvoorbeeld drie maanden automatisch aan te laten passen voor populaire diensten.

Er is een betaalde optie voor 2 dollar per maand waarmee je wachtwoorden kunt delen met familieleden die ook LastPass gebruiken. Ook de uitgebreide browserplugin, die onder andere je adres en creditcardgegevens voor je invult, is een handige dienst.

KeePass (gratis)

KeePass wordt gezien als de veiligste optie van de vijf. Je bepaalt zelf waar je de digitale kluis opslaat: alleen op je apparaat of misschien versleuteld bij je favoriete clouddienst? Dat is volgens experts veiliger, omdat aanvallers eerst moeten zoeken waar jouw KeePass-kluis staat.

De app is wel met afstand de meest ruwe van de drie. Zo lijkt het design van de desktop-app op een Windows XP-programma en zijn er geen officiële mobiele apps. Je gebruikt daarom apps van derden, die lang niet altijd even goed en uitgebreid zijn.

Wachtwoorden in de cloud: is dat wel veilig?

Daarover zijn de meningen verdeeld. Wachtwoordbeheerders zijn niet perfect en er worden soms kwetsbaarheden in ontdekt. Maar zoals de gerenommeerde beveiligingsonderzoeker Troy Hunt schrijft: wachtwoordbeheerders hoeven niet perfect te zijn, ze moeten alleen beter zijn dan er geen gebruiken. 

Want voor het gros van de mensen is het gevaar niet dat ze worden gehackt via een aanval op hun wachtwoordbeheerder, maar dat ze zwakke wachtwoorden gebruiken of hergebruiken voor verschillende diensten.

3 tips om je accounts beter te beveiligen

Bright Business is bij Black Friday in New York