Wereldbank: digitalisering leidt tot meer ongelijkheid

Wereldbank: digitalisering leidt tot meer ongelijkheid

14-01-2016 13:22 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Technologische innovaties leiden niet tot meer kansen voor mensen met lagere inkomens. Integendeel: er is zelfs sprake van uitholling van de middenklasse.

Dat schrijft de Wereldbank in een woensdag verschenen onderzoek. “De gehoopte voordelen van het digitale tijdperk – hogere productiviteit, meer kansen voor armen en de middenklasse, overheden en bedrijven die zich beter moeten verantwoorden – zijn niet zo wijd verspreid als gedacht”, schrijven de opstellers van het rapport.

“Als mensen over de juiste vaardigheden beschikken, zorgt de digitale technologie ervoor dat zij efficiënter en productiever worden. Maar als dat niet het geval is, eindig je met een gepolariseerde arbeidsmarkt en meer ongelijkheid”, waarschuwt Uwe Deichmann, die betrokken was bij het opstellen van het rapport.

Nederland

Dat geldt ook voor ontwikkelde landen zoals Nederland. Automatisering zorgt ervoor dat bepaalde banen verdwijnen. Het gevolg is dat veel werknemers genoegen moeten nemen met slechter betaalde arbeid die niet kan worden geautomatiseerd, terwijl een kleinere groep werknemers juist profiteert van alle innovaties. “De arbeidsmarkt wordt uitgehold. Het aantal banen voor middengroepen neemt af, terwijl er meer laagbetaald werk komt.”

2 miljard mensen zonder mobieltje

Er zijn wereldwijd nog altijd veel mensen zonder mobiele telefoon en toegang tot internet. Bijna 60 procent van de wereldbevolking (4 miljard mensen) is nog altijd offline en bijna 2 miljard mensen gebruiken geen mobiele telefoon. “Het aansluiten van die mensen moet prioriteit hebben”, aldus Deichmann.

Maar toegang tot technologie alleen is niet genoeg. Als basale zaken als onderwijs, een betrouwbare overheid en een goed ondernemingsklimaat niet voldoende zijn geregeld, helpen zaken als internettoegang en mobiele telefonie niets, waarschuwt Deichmann.

Chinese ondernemers

Het is niet alleen maar kommer en kwel volgens de Wereldbank. Zo leidt de digitalisering er ook op allerlei plaatsen toe dat kleine, vaak arme ondernemers opeens toegang hebben tot de wereldmarkt. Als voorbeeld worden de 8 miljoen Chinese ondernemers genoemd die via e-commerce veel meer afnemers kunnen bereiken.