Wetenschap biedt hoop voor bedreigde koraalriffen

Wetenschap biedt hoop voor bedreigde koraalriffen

08-12-2017 07:01 Laatste update: 26-04-2018 15:37

Australische wetenschappers transplanteerden koraal van de ene plek in het Groot Barrièrerif naar een afstervend gedeelte. Het project biedt hoop voor alle afstervende koraalriffen wereldwijd.

Vorig jaar startten de wetenschappers een test door in het rif rondom het Australische Heron-eiland grote hoeveelheden koraalkuit en -hom te verzamelen. Die werden vervolgens tot larven gegroeid en getransplanteerd naar een ander deel van het Groot Barrièrerif, waar het koraal totaal gebleekt was. Acht maanden later vonden de wetenschappers larven die de transplantatie overleefd hadden en gegroeid waren. Het jonge koraal kon overleven mede dankzij beschermende, fijnmazige kooien.

Volgens hoofdonderzoeker Peter Harisson van de Southern Cross-universiteit is dit een doorbraak. "Het succes van onze nieuwe onderzoek is niet alleen van toepassing op het Great Barrierrif maar heeft wereldwijde potentie. Het laat zien dat we kunnen starten met het herstellen en repareren van beschadigde koraalpopulaties daar waar de natuurlijke voorraad van koraallarven tekort schiet".

De huidige methode om beschadigd koraal te herstellen is het zogeheten 'koraaltuinieren' waarbij stukken gezond koraal worden afgebroken en als 'stekkies' in beschadigd koraal gestoken worden in de hoop dat het koraal opnieuw groeit. Harrison denkt echter dat zijn methode koraalrif op veel grotere schaal kan herstellen.

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zal de volgende uitdaging zijn om het project op te schalen zodat het hele Groot Barrièrerif baat zal hebben bij deze methode. Het opwarmende zeewater als gevolg van klimaatveranderingen heeft namelijk een desastreus effect op koraalriffen. Als het project daadwerkelijk op grote schaal werkt, dan is er hoop voor alle riffen wereldwijd.