WhatsApp krijgt toch reclame: bedrijven mogen je berichten sturen

WhatsApp krijgt toch reclame: bedrijven mogen je berichten sturen

25-08-2016 14:33 Laatste update: 27-04-2018 04:01

WhatsApp opent zijn deuren voor bedrijven. Zij kunnen gebruikers binnenkort berichtjes met aanbiedingen sturen.

WhatsApp past vandaag zijn gebruiksovereenkomst aan. De belangrijkste verandering is dat het voor bedrijven mogelijk wordt om met klanten te communiceren, iets dat WhatsApp altijd heeft verboden. "Het kan bijvoorbeeld gaan om een bericht van jouw bank over een potentieel frauduleuze transactie, of een melding van een vliegmaatschappij over een vertraagde vlucht", aldus WhatsApp.

Dit houdt ook in dat bedrijven commerciële berichten naar je kunnen sturen. Een woordvoerder van WhatsApp kan niet zeggen wanneer er reclame in de app verschijnt, maar bevestigt wel dat het door de aangepaste gebruiksovereenkomst wel mogelijk wordt. Wel benadrukt WhatsApp dat berichtjes alleen voor jou en de ontvanger te lezen zijn: WhatsApp en ook Facebook kunnen door de krachtige versleuteling niet in jouw berichten neuzen.

Telefoonnummers gebruiken

Naast reclame mogelijk maken gaat Facebook telefoonnummers van WhatsApp koppelen aan Facebook. "Dit stelt ons in staat om betere vriendsuggesties te doen en jou relevantere advertenties te tonen", aldus WhatsApp. "Je zou bijvoorbeeld een advertentie kunnen zien van een bedrijf waar je al mee werkt in plaats van een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord."

In 2012 was WhatsApp nog negatief over het tonen van advertenties in de app: "Niemand wordt 's ochtends wakker uitkijkend naar nieuwe advertenties en niemand valt in slaap denkend aan de advertenties die ze morgen zullen zien", schreef het bedrijf. "Vergeet niet dat wanneer er ergens advertenties te zien zijn jij als gebruiker het eigenlijke product bent." Ook in 2014 stelde WhatsApp dat het altijd reclamevrij zou blijven.

Volg ons ook op Twitter