Wifigebruik in trein na snelheidsverhoging verdubbeld

Wifigebruik in trein na snelheidsverhoging verdubbeld

16-01-2017 10:19 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Het gebruik van wifi is sinds september verdubbeld. Toen werd de snelheid in de trein verhoogd, maar gebruikers zijn nog niet tevreden.

De NS verhoogde de wifisnelheid in september van 300 naar 450Kbps. Daarvoor maakt het bedrijf aan boord van treinen gebruik van 4G-modems. Toegang tot internet wordt volgens de vervoerder verdeeld over alle reizigers die er gebruik van maken. Zij kunnen bijvoorbeeld mailen, browsen en muziek luisteren. Video's streamen is bewust onmogelijk gemaakt om het netwerk niet te overbelasten.

"Op social media zien we dat meer mensen positief worden. Helaas is het sentiment nog steeds vaker negatief dan positief", zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze tegen Telecompaper. "Dat is deels te verklaren door het feit dat men in de trein dezelfde kwaliteit als thuis verwacht. Onze inzet is om ervoor te zorgen dat mensen kunnen werken in de trein, met browsen, e-mail en gebruik van social media. Gebruik van video zit er helaas niet in, omdat we de verbinding moeten verdelen over reizigers."

In de nabije toekomst zal het er niet veel meer toe doen. T-Mobile heeft vorig week een prijzenoorlog ontlokt door als eerste provider onbeperkt internetten aan te bieden binnen de EU. Reizigers zullen met dergelijke abonnementen nauwelijks nog gebruikmaken van beperkte wifi-verbindingen zoals de NS die nu aanbiedt.