Wikileaks: CIA hackt iPhones, tv's en auto's

Wikileaks: CIA hackt iPhones, tv's en auto's

07-03-2017 15:35 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Een arsenaal aan tools waarmee geheime diensten laptops, telefoons en zelfs slimme tv's hacken is door Wikileaks online gezet.

Het gaat om interne documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. De hacktools zijn niet alleen afkomstig van de CIA: er is ook gevoelige informatie gelekt over hacktools die de FBI en geheime diensten NSA (VS) en GCHQ (Groot-Brittannië) gebruiken. In totaal gaat het om 8761 bestanden en documenten die volgens Wikileaks afkomstig zijn uit 'zwaar beveiligd CIA-kantoor in Virginia'.

Hacktools

In de gelekte informatie is veel te vinden over hacktools om in te breken bij Windows, OS X, iOS, Android en ook Linux en routers. Dat doet de CIA en andere geheime diensten met het gebruik van zogeheten zero-days: lekken in software die nog niet door de fabrikant zijn gedicht. Uit de data op Wikileaks blijkt dat de CIA veelvuldig informatie over deze zero-days deelt met de FBI, NSA en GCHQ. Door deze zero-days te misbruiken kunnen ze inbreken op bijvoorbeeld een smartphone.

Er is zelfs een speciaal team binnen de CIA aangesteld om iPhones en iPads te hacken. Deze focus op Apples mobiele besturingssysteem komt omdat de iPhone door de 'sociale, politieke, diplomatieke en zakelijke lite' wordt gebruikt. Veel van deze zero-days voor besturingssystemen zijn nog actief en nog niet door de fabrikant gedicht. Het is aannemelijk dat bedrijven ook naar de lijst gaan kijken en de softwarelekken gaan dichten.

Smart-tv's en auto's

Smart-tv's staan ook op het lijstje met doelwitten van de CIA. Het gaan dan specifiek om smart-tv's van Samsung die de geheime dienst kan hacken. Deze tv's zijn vaak voorzien van een camera en microfoon, waarmee mensen onbewust in hun huiskamer kunnen worden bespied.

In 2014 is de CIA zelfs begonnen met het testen van hacken van slimme auto's. Op die manier zou volgens Wikileaks een 'perfect anonieme moord' kunnen worden gepleegd, door de auto op afstand te besturen en bijvoorbeeld in de vangrails te laten rijden.

De hackdivisie van de CIA bestaat uit meer dan 5000 mensen die dagelijks op zoek gaan naar zero-days en andere manieren om in te breken bij computers. Volgens Wikileaks heeft de CIA zelfs zijn 'eigen NSA' gemaakt: deze geheime dienst staat vooral bekend om zijn hackkwaliteiten.