Windows 10 moet hub voor je smart home worden

Windows 10 moet hub voor je smart home worden

05-12-2016 12:03 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Microsoft wil de huiskamer veroveren met een nieuwe feature in Windows 10 waarmee je via je computer allerlei apparaten huis kunt bedienen.

Twee jaar geleden was het de pols en nu is het de huiskamer waar grote bedrijven het op hebben gemunt. De smartwatch is geen succes, maar wellicht worden spraakgestuurde slimme assistenten voor bedienen van apps dat wel. Amazon heeft al langer de Echo-speaker en Google heeft sinds kort Google Home, ook een slimme speaker met spraakbesturing. Met stemcommando's geef je deze apparaten opdrachten om je lichten aan te doen of de verwarming lager te zetten. Of vraag je het laatste nieuws op, waarna de speaker nieuwskoppen voorleest.

Volgens bronnen van Windows Central zou Microsoft met zijn nieuwe Home Hub de strijd willen aangaan met Amazons Echo en Google Home. Home Hub is een softwarefeature die in Windows 10 komt te zitten en de spraakassistent Cortana gaat gebruiken. Volgens Windows Central zou Home Hub hetzelfde kunnen als de genoemde concurrenten, maar als pluspunt ook een scherm hebben. In de eerste instantie zou Home Hub zich bij uitstek lenen om in een familie een computer te delen. Ieder familielid heeft zijn eigen account, maar er is ook een 'familie-account' waar iedereen bijvoorbeeld toegang heeft tot bijvoorbeeld de gedeelde kalender, apps, takenlijstjes en meer.

Home Hub zou echter vooral apparaten in huis moeten bedienen, zoals lichten, slimme sloten en thermostaten. Een verschil met de concurrentie is dat Home Hub straks al in Windows 10 zit. Je hoeft er dan geen apart apparaat voor aan te schaffen. Toch dragen consumenten al slimme assistenten bij zich: Apple en Google bieden ze immers al langer op smartphones aan.

Meer apparaten ondersteunen

Microsoft zou meer apparaten willen ondersteunen dan de concurrentie. Zijn Connected Home-app zou apparaten ondersteunen met de standaarden van OCF (Open Connectivity Foundation) en OpenT2T (Open Translators to Things). Dat moet betekenen dat als Home Hub in Windows 10 verschijnt de meeste slimme apparaten meteen ermee kunnen samenwerken. Dat kan niet gezegd worden van Apples HomeKit, dat alleen door Apple gecertificeerde apparaten ondersteunt.