'Windows Phone is dood'

'Windows Phone is dood'

29-01-2016 13:49 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Kelderende verkoop, grotere achterstanden en weinig op komst: het lijkt gedaan met de Windows Phone.

The Verge-journalist Tom Warren laat er geen gras over groeien: de telefoon van Windows is zo dood als een pier. Misschien niet de meest originele constatering ooit, maar wel een behoorlijk definitieve. “Het is tijd om het toe te geven,” zegt hij in zijn inleiding, gevolgd door een overtuigende reeks aan argumenten.

1. De verkoop daalt hard

Aanleiding voor het artikel waren de laatste verkoopcijfers van de Lumia Phones. Afgelopen kwartaal verkocht Windows slechts 4,5 miljoen Lumia-toestellen. Dat is maar liefs 57 procent minder dan een jaar eerder.

2. Het verschil was al groot

Windows heeft in totaal 110 miljoen telefoons verkocht, in vergelijking met 4,5 miljard iOS- en Android-telefoons in dezelfde periode. Dit betekent dat Windows slechts 1,1 procent van de koek heeft.

3. De appwinkel komt maar niet op gang

Gevolg is logischerwijs dat er nauwelijks appmakers zijn die moeite doen om Windows Phone-gebruikers te bereiken. Wat op zijn beurt weer meer mensen afstoot.

4. Het heeft geen toekomstperspectief

Tot slot heeft Windows geen grote aankondigingen meer gedaan voor nieuwe telefoons. Dus zelf zien ze het kruis ook wel een beetje boven het hoofd hangen.

Wat overblijft is waarschijnlijk een paar toestellen per jaar, puur uit ijdelheid, zegt Warren. “Maar voor alle anderen houdt het hier op. Vaarwel, Windows Phone.”

PS. Het beeld is van een ceremonie van de 'begrafenis' van de Blackberry en iPhone door het Windows-personeel in Redmond. Tja, wie een graf graaft voor een ander...