Winterbanden op je fiets?

Winterbanden op je fiets?

10-12-2016 08:58 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Winterbanden onder de auto zijn in Nederland pas dit millenium een wijdverbreid fenomeen geworden. Is de fiets nu aan de beurt?

Sinds enige tijd zijn er winterbanden voor fietsen in de verkoop. Met klinkende namen als Top Contact Winter II Premium. Net als bij winterbanden voor de auto zijn er een aantal belangrijke kenmerken afwijkend in een winterband. De profielstukken zijn kleiner en bewegen mee als de fiets over de sneeuw rijdt. Ook is het rubber van een andere samenstelling waardoor de band niet te hard wordt bij lage temperaturen. Zo rijd je de band niet vol sneeuw, waardoor je slicks creëert en houd je een korte remweg. 

Uiteraard zijn er ook al all-season banden voor de fiets die het hele jaar functioneren (maar net iets minder comfortabel of veilig dan winter- en zomerbanden in de juiste omstandigheden). En voor heftiger klimaten zijn er banden met spikes. Design Academy student Cesar van Rongen ontwierp deze vrolijke sneeuwkettingen voor de fiets:

Gezien auto's op vier wielen rusten en fietsen slechts op twee, lijken winterbanden voor fietsen eigenlijk een bijzonder logische oplossing. Aan de andere kant vraag ik me wel af waar dit veiligheidsdenken toe gaat lijden. Heb ik straks ook zomer- en winterzolen onder mijn schoenen? Heb ik elk seizoen andere sloffen onder de kinderwagen nodig? Heeft mijn kruiwagen eigenlijk wel genoeg grip als ik in december ga snoeien?