YouTube leidt je nu om als je naar terreurfilmpjes zoekt

YouTube leidt je nu om als je naar terreurfilmpjes zoekt

21-07-2017 09:12 Laatste update: 26-04-2018 19:14

YouTube-gebruikers die zoeken naar extremistische video's worden nu automatisch omgeleid naar anti-terroristische filmpjes.

YouTube kondigde onlangs een vierstappenplan aan om verspreiding van terroristisch videomateriaal aan te pakken. De eerste maatregel is nu ingevoerd: Redirect Method. YouTube leidt gebruikers die op zoek zijn naar extremistische propaganda om naar video's met de tegenovergestelde boodschap. Die filmpjes moeten mensen overtuigen om de terroristische propaganda niet te geloven.

Gebruikers zien een speciale playlist met video's die de gewelddadige boodschappen van extremisten ontkrachten. De Redirect Method is ontwikkeld in samenwerking met de startup Moonshot CVE, dat zich richt op het bestrijden van extremisme door slim gebruik van data.

Binnenkort ook in Europa

De Redirect Method staat nog in de kinderschoenen. In de komende weken wil YouTube de functionaliteit verbeteren door meer talen dan Engelse te ondersteunen, machine learning in te zetten om de zoekopdrachten beter te leren herkennen en de Redirect Method in Europa te introduceren. 

Een mogelijk nadeel van de Redirect Method is dat onderzoek naar videomateriaal van terroristische organisaties hierdoor een stuk lastiger zou kunnen worden. 

Ook andere grote techbedrijven als Facebook en Twitter hebben onlangs maatregelen genomen om terroristische boodschappen te bestrijden.