YouTube zegt sorry voor complotvideo in trendinglijst

YouTube zegt sorry voor complotvideo in trendinglijst

23-02-2018 12:51 Laatste update: 26-04-2018 13:33

YouTube heeft zijn excuses aangeboden, na een storm van kritiek over een zeer misleidende video die lange tijd bovenaan zijn lijst met trending video's stond.

YouTube begon dit jaar met ophef over de video van YouTuber Logan Paul, die in een filmpje lachend naast een zelfmoordslachtoffer stond. Het filmpje bleef ondanks directe kritiek lang bovenaan de lijst met trending video's staan. YouTube bood uiteindelijk excuses aan, de YouTuber werd op zijn vingers getikt en er werd meermaals beterschap beloofd, zelfs vanuit de hoogste gelederen van YouTube.

Complottheorie 

Toch gebeurt het nu opnieuw, met een minstens zo pijnlijke video. YouTube liet urenlang een filmpje bovenaan zijn trending-overzicht staan waarin werd beweerd dat één van de overlevende studenten van de Parkland-schietpartij in Florida een acteur was. De student spreekt zich uit tegen wapens op scholen, maar is volgens een complottheorie een acteur die door de de anti-wapen-lobby is ingehuurd. Ongegrond en zonder enig bewijs werd de video dankzij zijn plek bovenaan de trendinglijst honderdduizenden keren bekeken.

Weer excuses

YouTube biedt opnieuw zijn excuses aan en belooft wederom beterschap. "Deze video had nooit in Trending mogen verschijnen", zegt YouTube tegen Motherboard. "Omdat de video beelden bevatte van een gezaghebbende nieuwsbron, heeft ons systeem dit verkeerd geclassificeerd. Zodra we bewust werden van de video, hebben we deze verwijderd uit Trending en van YouTube wegens schending van ons beleid. We werken aan het verbeteren van onze systemen."

Vrij spel

YouTube kan niet elke video die door gebruikers online wordt geplaatst handmatige screenen, maar als één onderdeel constant in de gaten gehouden zou moeten worden, dan is het Trending. Dat is het eerste wat gebruikers zien als zij YouTube bezoeken, en video's die hoog in de lijst staan zijn verzekerd van honderdduizenden kijkers.

Bovendien komen dergelijke complotvideo's ook nog bovenaan de resultaten wanneer wordt gezocht op de naam van de actievoerende student. Op Facebook is dat overigens niet veel anders. Ook op Facebook gingen onjuiste berichten over de student de afgelopen dagen als een lopend vuurtje. Ondanks veelvuldig beloofde beterschap van YouTube en Facebook, hebben nepnieuws en desinformatie nog steeds vrij spel.

Volg ook het Bright YouTube-kanaal