Zand is goud op de Dutch Design Week

Zand is goud op de Dutch Design Week

22-10-2016 15:56 Laatste update: 27-04-2018 02:28

Als alchemisten maken de ontwerpers van AtelierNL glazen en karaffen waarin je het Nederlandse strand en zand kunt herkennen.

Ik heb al jaren een set koffiekopjes van klei van mijn eigen geboortegrond. Beetje mazzel, omdat een van de dames van AtelierNL in hetzelfde dorp geboren is. Zij maken uit de kleisoorten die in Nederland in de bodem te vinden zijn servies dat door de verschillende grondsoorten een verschillend uiterlijk krijgt. 

Naast het aardewerken servies is er nu ook een serie glaswerk. Ook aan dit ZandGlaswerk ging grondonderzoek vooraf. Zand kent wisselende samenstellingen van ijzers en mineralen, soda en kalk die bij verhitting andere kleuren afgeven. Strandzand uit Kijkduin geeft en subtiele groentint aan het glas en de karaf, anders dan een Brabantse zandverstuiving. Het eindproduct laat zien waar het vandaan komt.  

'Geen hip product'

“Past helemaal in de trend van zelfgebreide truien en een biertje van de microbrouwerij, die afkeer van zielloze massaproducten”, zegt designcriticus Jeroen Junte. “Dat is leuk,” zeggen de dames van AtelierNL, “maar het gaat ons er niet om een hip product te maken. Aardewerk en glas zijn ontstaan uit een zoektocht naar wat je kunt maken met uitsluitend grondstoffen die direct voorhanden zijn. Dat hebben we letterlijk genomen door bodemonderzoek te doen. Bijna alchemie, dat je uit zand zo iets moois kunt maken.” Zand is goud is dan ook hun motto. 

Tijdens de DDW presenteert AtelierNL ‘Earth to Table’, een reeks exclusieve designdiners als ode aan onze Nederlandse bodem en identiteit. In de Earth Alchemy Factory zie je de nieuwe ZandGlas-collectie en het Kleiservies