Zege voor T-Mobile: gratis muziekstreamen toegestaan

Zege voor T-Mobile: gratis muziekstreamen toegestaan

20-04-2017 13:04 Laatste update: 26-04-2018 21:49

De T-Mobile-dienst 'datavrije muziek', waarmee klanten gratis muziek streamen, is volgens de rechter toegestaan.

Dat meldt de rechtbank Rotterdam vandaag in een persbericht. Dat is opvallend, omdat de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) - de partij die de rechtszaak aanspande - ervan is overtuigd dat de dienst in Nederland verboden is.

De ACM beroept zich op de Nederlandse telecommunicatiewet, die bepaalt dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag dus niet meer geld rekenen voor Netflix-streams, maar ook niet Spotify gratis laten streamen. 

Netneutraliteit

Nou: dat mag dus wel. De rechtbank Rotterdam bevestigt namelijk dat dit inderdaad is verboden, maar dat het verbod niet geldt 'omdat Nederland vanwege de Europese netneutraliteitsverordening niet bevoegd was daarover iets te regelen' in zijn eigen telecommunicatiewet.

Uit de Europese netneutraliteitsverordening blijkt niet dat het zogeheten zerorating - het voortrekken van apps als Spotify - verboden is, zo oordeelt de rechtbank.

'Een doorbraak'

"Deze uitspraak is een doorbraak in Nederland en in Europa", zegt Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland. "Afgelopen oktober hebben we een grote en gewaagde stap genomen om, tegen de heersende overtuiging van de gevestigde orde in, met een nieuw en zeer innovatieve dienst te komen: Datavrije Muziek. Dit deden we in  de stellige overtuiging dat dit in het belang van onze klanten is. Wij kunnen nu blijven innoveren en grenzen doorbreken om onze klanten de volledige vrijheid van onbeperkt mobiel internet te geven.​"

Misschien toch in strijd

Maar de strijd is nog niet gestreden, want het is mogelijk dat Datavrije Muziek van T-Mobile toch in overtreding is met de netneutraliteitswet. Dan gaat het om de manier waarop T-Mobile de dienst aanbiedt.  Dat heeft de ACM niet onderzocht. De rechtszaak is enkel aangespannen omdat de toezichthouder vindt dat zerorating per definitie is verboden. Dat klopt volgens de rechtbank dus niet.

Een ACM-woordvoerder zegt blij te zijn met de duidelijkheid die de uitspraak schept en dat de toezichthouder de uitspraak nader gaat bestuderen. Of de ACM in beroep gaat tegen de uitspraak of de Datavrije Muziek gaat toetsen op basis van de Europese regelgeving, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt de uitspraak 'jammer' en hoopt dat de ACM in beroep gaat: "Een verbod op zerorating is zodanig belangrijk dat je hier een zaak van moet maken."