Zelfrijdende Google-auto aangereden door bestelbus

Zelfrijdende Google-auto aangereden door bestelbus

26-09-2016 09:33 Laatste update: 27-04-2018 02:59

Een zelfrijdende Google-auto is weer betrokken geweest bij een ongeval, met de meeste schade tot nu toe. Maar de software had geen schuld.

Afgelopen week klapte een bestelbus vol in de zijkant van een van Googles zelfrijdende auto's. Het ongeluk gebeurde in de Californische plaats Mountain View, waar Google zijn hoofdkantoor heeft. De zelfrijdende Google-auto's zijn wel vaker betrokken geweest bij ongevallen. Gezien de schade aan de auto was dit het heftigste ongeluk tot nu toe, maar gelukkig raakte er niemand gewond.  

Ook dit keer was het niet de schuld van de software of de hardware die de zelfrijdende auto bestuurt, maar de fout van de bestuurder van de bestelbus. Volgens Google vond het ongeluk plaats op een kruising in de stad en reed de bestuurder van de bestelbus door rood. Het stoplicht voor de zelfrijdende auto stond volgens Google al zes seconden op groen voordat de zelfrijdende auto het kruispunt op reed. 

Google zegt dat in de VS door rood licht rijden de nummer één oorzaak is van ongevallen. In 94 procent van die ongevallen ligt de oorzaak bij een menselijke bestuurdersfout en dat zou de reden zijn dat de zoekgigant werkt aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto die het verkeer veiliger moet maken.

Nog niet feilloos

De belofte van feilloze zelfrijdende auto's zal voorlopig een utopie blijven. De software is nog niet goed genoeg om op iedere situatie voorbereid te zijn. Dat bleek eerder dit jaar toen een Tesla op autopiloot op een witte vrachtwagen trailer botste. De auto kon geen onderscheid maken tussen het felle licht van de lucht en de witte trailer. De bestuurder, die een film aan het kijken was, kwam om bij dit ongeval.

Ook Googles zelfrijdende auto's zijn niet feilloos. De meeste ongelukken zijn het gevolg van de menselijke bestuurder, maar van de 18 ongelukken waarbij zelfrijdende Google-auto betrokken waren, was er begin dit jaar een klein ongeluk waarbij de software wel de schuld had. Met een snelheid van minder dan 4 km per uur schampte een zelfrijdende auto een bus, omdat de auto onvoorzien om enkele zandzakken op de weg heen moest rijden.

Het grote voordeel van de zelfrijdende auto is echter dat je fouten kan verbeteren met een firmware-update. Helaas kan je vermoeide bestuurders of mensen die een gevaar op de weg zijn niet updaten met firmware.